Bal üreticilerinden Ucuz bal uyarısı

Bal üreticilerinden Ucuz bal uyarısı
Samsun Arıcılar Birlik Başkanı Rasim Kaplan, Son günlerde televizyonlarda, gazetelerde ve diğer yayın organlarında, ucuz bal ve organik bal adıyla satış yapanlara dikkat çekti. Marka değiştirerek balı ısrarla sahteleştirmeye çalışıyorlar. Arının ve arıcın

Mısır şurubundan sahte bal

Samsun Arıcılar Birliği başkanı Rasim Kaplan, piyasada üretim maliyetinin çok altında ballar satıldığını belirterek bu balların büyük bölümünün sahte olduğunu ileri sürdü. Başkan Rasim Kaplan, piyasada bol miktarda sahte bal bulunduğunu hatırlattı. Türkiye'nin bal üretiminde dünya sıralamasında 4. sırada yer aldığını kaydeden Başkan Kaplan, “Ülkemizde ise Samsun ilimiz de bal üretiminde önemli bir yerdedir. Ancak karşılaştığımız en büyük sorun ürettiğimiz balları hak ettiği değerde satamamamızdır. Artık bal alıcıları ile gerçek bal üreticilerini hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kendi markamızda buluşturmak istiyoruz” dedi. Mısır şurubundan üretilen sahte balın kanser yapacağına vurgu yapan Başkan Kaplan,"Kanser olmak istemiyorsanız mısır nişastasından üretilen sahte baldan uzak durun. Sahte bal yapımında kullanılan Mısır şurubunun mümkünse üretimi yasaklanmalı veya denetim altına alınmalı" dedi.

MISIR ŞURUBU ÜRETİMİNE DENETİMLER ARTSIN

Birlik Başkanı Rasim Kaplan, tüketicilerin düşük fiyatlarda satılan ballara dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Bir kilogram balın ortalama üretim maliyeti bellidir. Piyasada üretim maliyetinin çok çok altında ballar satılmaktadır. Bunların gerçek bal olması mümkün değildir. Yapılan laboratuar analizlerinde de bunların hiçbir arı müdahalesi olmadan kimyasal müdahalelerle elde edilen sahte ballar olduğu ortaya çıkmıştır. Sağlık bulmak için satın alınarak tüketilen bu ürünlerin kansere de neden olabileceği anlaşılmıştır. Son yıllarda özellikle Gürcistan ve İran'dan yoğun bir şekilde yurdumuza kaçak bal girişi yapılmaktadır. Bu balların menşei belli değildir. İnsan sağlığının korunması açısından hükümetimizden giriş ve çıkışların daha sıkı denetlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Kaplan,"Bal, vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli hayati değerdeki pek çok elementleri içeren mucizevi bir gıda maddesidir. Bu besinsel açıdan çok önemli muhteviyat balı, şekerli ürünlerden ayıran en belirleyici özelliktir. Bir balın kalitesini, hileli olup olmadığını, ilaç kalıntısı içerip içermediğini sadece balın kıvamından, tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlamak mümkün değildir şeklinde konuşmasını tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.