Balda yanlış bilenen gerçekler

Balda yanlış bilenen gerçekler
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Engin Derebaşı, yaygın olarak bilinen kristalleşen bal şekerli bal yargısının tamamen yanlış olduğunu ifade etti

Engin Derebaşı yaptığı açıklamada, bal konusunda kamuoyunda çok sayıda doğru bilinen yanlış olduğunu belirtti. Özellikle kristalleşen ballardaki bilinen yanlışın aksine şeker şurubu verilerek elde edilen balın daha geç kristalize olduğunu ifade eden Derebaşı, "Kristalize olan balların kimyasal özelliklerinde herhangi bir değişim gerçekleşmez. Hatta batı ülkelerinde sevilen tüketim şekillerinden biridir. Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde kontrollü şekilde kristalleştirilerek elde edilen krem bal formu en çok tüketilme biçimlerinden biridir" dedi.
ATEŞE TUTULMAMALI
Kristalize olmaya başlayan balı ev şartlarında tekrar eski haline döndürmek için 45-50 derecelik su banyosuyla muamele edilmesinin yeterli olacağını belirten Derebaşı,"Bu pratik metotta dikkat edilmesi gereken en önemli husus balın kendine has özelliklerini kaybetmemesi için direkt olarak ateşle muamele edilmemesidir. Üreticilerin ellerinde bulunan kristalize olmuş balların çözülmesi için ise ısı ayarlı ısı odaları kullanılabilir. Balın kaynağına göre değişmemekle birlikte çözülme işlemi 45-50 derecede birkaç gün sürebilir. Unutulmamalıdır ki, amacımız balda kristalizasyonu önlemek isterse kristalize olan balı çözmek olsun, belirtilen ısı değerlerinin üzerine çıkılması durumunda bal içindeki şekerlerin yapısı bozulur. Böylece HMF yükselecek ve dolayısıyla bal yenildiği zannedilirken sağlık için zararlı bir besin tüketilmiş olacaktır" diye konuştu.
İŞLENMEMİŞ BAL 10 DERECENİN ALTINDA KORUNMALI
Yine kristalizasyonda yanlış olarak bilinen diğer bir konunun da soğuklukla kristalizasyon arasında doğru bir orantı düşüncesi olduğunu dile getiren Derebaşı, "Kristalizasyon 5-7 derecede başlamakta ve bu derecelerin altında saklandıklarında kristalleşme gecikmektedir. Ballar 14 derecede en fazla kristalize olmaktadır. İşlenmiş bal 18 -24 derecede işlenmemiş bal ise 10 derecenin altındaki sıcaklıkta depolanması daha uygundur. Petekli ballar süzme ballara nazaran daha geç kristalize olurlar. Yine asıl işleme tutulan ballar uzun süre kristalize olmamaktadırlar" şeklinde konuştu.