''Balık soğuk havada yenir''

''Balık soğuk havada yenir''
Kış aylarında vücudunda biriken yağ miktarı daha fazla olduğundan balığın hem daha lezzetli hem daha sağlıklı olduğu bildirildi.

Özel bir sağlık kuruluşunda diyetisyen olarak görev yapan Nihal Yurdakul, balığın en iyi protein kaynağına sahip hayvansal besinlerden olduğunu söyledi. Günlük protein ihtiyacının karşılanmasında balığın iyi bir besin kaynağı olarak görülebileceğini ifade eden Yurdakul, ''Balık A ve D vitamini açısından zengindir. Bu vitaminler özellikle kemik gelişiminde, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesinde, gözlerin daha iyi görmesinde etkili olan vitaminlerdir'' dedi.
Balıkta Omega 3 yağ asitlerinin bol miktarda bulunmasının kanın normal yoğunlukta olmasını sağladığını belirten Yurdakul, balıktaki yağın kalp ve damar hastalıkları ile yüksek kolesterolü azaltabileceğini bildirdi.

Balıktaki yağ oranın artmasıyla balığın daha lezzetli ve sağlıklı olacağını ifade eden Yurdakul, şöyle konuştu:

''Balıklar da insanlar gibi kış aylarında soğuktan korunmaya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı ise vücutlarında daha fazla yağ tutmakla karşılar. Kış aylarında balığın vücudunda biriken yağ miktarı daha fazla olduğundan balık hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı oluyor. Bu nedenle özellikle bu aylarda balık daha çok tercih edilmelidir. Haftada en az 2 veya 3 kez tüketilmelidir.''

''Balık 15 Ocak ile 15 Şubat arasında yenir''

İzmit Balık Pazarı esnaflarından balıkçı Kemal Binekoğlu da ocak ayının 15'inden şubat ayının 15'ine kadarki sürecin denizlerin en soğuk dönemi olduğunu söyledi.
Balıkların en çok yağ tuttuğu zamanın da bu bir aylık dönem olduğunu belirten Binekloğlu, ''Balıkların soğuğa karşı oluşturduğu doğal bir savunma mekanizması olarak üzerlerindeki yağ miktarı artar. Balıktaki fazla yağ, onun daha lezzetli olduğunu gösterir. Özellikle 15 Ocak ile 15 Şubat arasında avlanan ve tüketilen balıklar daha lezzetli olur'' dedi.

Hava soğuk olunca balıkların deniz yüzeyine daha yakın olduğunu ve kolay avlandığını bildiren Binekoğlu, ''Halk arasında 'balığın kulağına kar suyu kaçmak' diye bir tabir var. Etkili kar yağışı ve soğuk havayla birlikte balıklar daha kolay avlanır oldu. Bu nedenle özellikle çinekop ve hamside bolluk yaşıyoruz. Bu dönemde en lezzetli balıklar istavrit ve çinekoptur'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.