Bankalar gözünü KEY hesaplarına dikti!
Bankalar, kredi kartı ve tüketici kredisi alacaklarını tahsil etmek için, telefon şirketleri telefon görüşme ücretlerini, diğer birçok kuruluş da vatandaşlardan olan alacaklarını tahsil etmek için KEY listesinin peşine düştü. Bazı kurumlar, vatandaşlarla ilgili haciz kararlarını Emlak Tasfiye Fonu ile Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na göndererek, hak sahiplerine ödenecek KEY'lerin bloke edilmesini istedi.
Bazı kuruluşlar da, Emlak Tasfiye Fonu'ndan KEY listesini talep etti. Birçok KEY hesabının daha vatandaşın eline geçmeden bankalar diğer alacaklı kuruluşlar tarafından haciz edileceğini gören Emlak Tasfiye Fonu ile Emlak Gayrimenkul Ortaklığı, 'KEY ödemeleri haciz edilemez' hükmü içeren bir düzenleme hazırladı. Söz konusu düzenleme yaklaşık bir ay önce, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısına eklenerek Meclis'e sunuldu.
Yasa henüz yürürlüğe girmediği için, KEY ödemelerinin haciz edilmesi riski ile karşı karşıya bulunuyor.
Hak sahiplerine ödenecek KEY tutarlarının hesaplamasını tamamlayan Emlak Tasfiye Fonu, ilgili kurumlarla gerekli görüşmeleri yapamadığı için, listeleri geçtiğimiz hafta teslim edemedi.
TAKİPTEKİ KREDİ TUTARI 9.7 MİLYAR YTL
Bankaların kişi başına borç takibi listesinde İstanbul açıkara zirvede yer alıyor. İstanbullular kişi başına ortalama 396 YTL tutarında banka takibine girerken, ardından 258 YTL ile Denizlililer, 233 YTL ile de Ankaralılar sıralanıyor. Kişi başına en düşük takipte borcu bulunan iller ise 9 YTL ile Şırnak, Tunceli ve Bingöl oldu.
KEY ÖDEMELERİNDE BEKLENEN GÜN GELDİ
Bankalar Birliği verilerine göre ocak-mart 2008 içerisinde yaklaşık 1.1 milyar YTL olan idari ve kanuni takipteki krediler, toplam tüketici kredilerinin yüzde 1.68'ini oluşturuyor. Ocak-mart 2008 döneminde kanuni takipteki krediler, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 132 arttı. Dönem içinde kanuni takibe geçilen kredilerin yüzde 26'sını taşıt, yüzde 19'unu konut, yüzde 54'ünü ihtiyaç, yüzde 1'ini ise diğer krediler oluşturuyor. Bankacılık sektörünün mart itibariyle 320 milyar YTL olan toplam kredilerinin yüzde 3.06'sı yani 9.7 milyar YTL'si ise takipteki krediler sınıfında yer alıyor.