Başkanlar Mardin'de buluştu

Başkanlar Mardin'de buluştu
Ekonomik projeksiyon yaparken, ülkemizin her bölgesinin kalkınmasını sağlayıcı politikalar konusunda daha nesnel projeler yapmayı amaçlayan ASKON, 10. Başkanlar Kurulu'nu Mardin'de gerçekleştirdi.

Üç günlük Mardin ziyareti çerçevesinde Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutuş ve Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay'ı ziyaret eden ASKON heyeti 10 şube başkanının da katılımıyla 10. Başkanlar Kurulu toplantısını yaptı.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz'ın da katıldığı başkanlar kurulu toplantısında Ekonomi Bakanlığı Irak Masası Uzmanı Yavuz Selim Özden'in “Kuzey Irak-Güneydoğu Anadolu Ekonomik Potansiyeli Üzerine” bir sunum yaptı. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, Genel Başkan Yardımcıları Sıtkı Abdullahoğlu, Adnan Danışman, Hasan Ali Cesur, Sami Bektaş, Ahmet Karagöz, Hüsnü Kazan, Genel Merkez yönetim kurulu üyeleri, Genel Sekreter M.Akif Bayramoğlu, sektör kurulu başkanları ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen şube başkanlarının katıldığı Başkanlar Kurulu toplantısı, Genel merkez ile şubelerin faaliyet raporları ve programları irdelendi. Mardin programında öne çıkan tespit, problem ve öneriler bir sonuç bildirgesiyle duyuran ASKON, önemli konulara dikkat çekti. Türkiye'de cereyan eden sosyo-politik problemlere en iyi çözüm çabasının, ekonomik işbirlikleri, yeni yatırımlar ve yoğun ticari ilişkilerle sağlanabileceğine dikkat çekilen Sonuç bildirgesinde, “Mardin toplantımızda ülkemizin önemli ve öncelikli meseleleri tekrar gözden geçirilmiş ve bilinen stratejik sektörlere özel ilgi dışında; Hayvancılık, Tarım, Sanayinin bazı özel alanları ve madencilik konularında yeni yatırım çalışmaları yapılabilmesi için yönlendirici analizler yapılmıştır” denildi. Yeni teşvik kanununa göre 6. bölgede yer alan Mardin'den Irak pazarına da önemli bir projeksiyon tutulduğuna dikkat çekilen bildirgede, “Gelişen ilişkilerin, daha iyi olabileceği değerlendirilmiştir. Bu konuda özellikle bölge üzerinden neler yapılabileceği müzakere edildi. Ayrıca, ülke ekonomisi ile ilgili olarak bazı önemli ana başlıklar müzakere konusu yapıldı” değerlendirmesine yer verildi. Hükümetin ekonomi politikalarına yönelik eleştirilere de yer verilen sonuç bildirgesinde, 75 milyar doları aşan cari açık, “son derece büyük bir risk” olarak değerlendirildi. Bildirgede eleştiri konusu yapılan diğer hususlar şöyle sıralandı: “Tasarruf açığımız büyümeye devam etmektedir. Kayıt dışılık çok yüksek seviyede devam etmektedir. Aynı şeklide 100 milyar doları aşan dış açık; mali dengeyi ve istihdamı olumsuz etkilemektedir. Enflasyon önceki yıllara göre iyidir ancak, sorun olmaktan çıkmamıştır. Sanki köşede bekleyen bir canavar gibi tehdidini sürdürmektedir. Gelişmiş ekonomileri de krize sokan önemli bir sorun Hane Halkının Borç Yükü sorunudur. Türkiye'de bu konuda hızlı bir artış yaşanmaktadır. 2008 yılında yüzde 10,8 olan hane halkı borç yükünün GSYH 'ya oranı, bugün yüzde 16,4 olmuştur. Önemli bir artıştır ve ekonomiyi riske etmektedir.”

YENİ TEŞVİK KANUNU GELİR ADALETİNİ SAĞLAMALI
Türkiye ekonomisinin diğer önemli bir probleminin de gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğuna dikkat çekilen Sonuç Bildirgesinde, “Bu konu makul bir seviyeye gelmeden kimse huzur bulamayacaktır. Bu konuda henüz kalıcı bir iyileşme yoktur. Yeni teşvik yasası, olumlu bir siyasi karardır. Ancak, önceki teşvik sistemi ile iyi entegre edilmelidir. O dönemde yatırma başlayanlar için haksız rekabet oluşturmasına fırsat vermemelidir” denildi. Yeni teşvik yasasının bütçe dengelerini sarsıcı bir etki oluşturmaması temennisi de dile getiren ASKON bu konudaki değerlendirmesi şöyle: “Yani bütçe açığını büyütmemeli, enflasyonu azdırmamalı, kredi kartı ödemelerini aksatmamalı. Bir tarafı düzeltirken diğer tarafları bozmamalıdır. Artık daha iyi hesaplanmış işler yapabilmeliyiz. Yeni teşvik yasasında sözü edilen 'stratejik sektörler' daha ciddi bir anlam taşımalı idi. Gerçekten ülkemizi öne çıkaracak, rekabetçi üstünlük sağlayacak ve iyi yatırım çekecek nitelikte belirlemeler olmasını beklerdik.”

ASKON EĞİTİM REFORMU VE DARBE SORUŞTURMALARINDAN MEMNUN
ASKON Başkanlar Kurulu toplantısında Türkiye'nin normalleşme istikametinde aldığı yoldan son derece yüksek memnuniyet duyulduğu ifade edildi. Eğitim alanındaki reformlardan ve darbe soruşturmalarında gelinen noktadan memnun olan ASKON yöneticileri, siyasi partiler yasası gibi temel konularda da değişim beklentisi devam ediyor. İşadamlarının büyük önem verdiği bir başka husus olan yeni anayasa çalışmasının da mutlaka hedefe ulaşması gerektiğine değinildi. ASKON Başkanlar Kurulu toplantısına, ASKON Samsun Şube Başkanı İrfan Şenocak ile birlikte Başkan Yardımcıları Adnaz, Aydın Ersöz ve ASKON Samsun Şubesi Basın Danışmanı Recep Yazgan da katılı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.