Bebeğinizin sizi duyduğundan emin misiniz?
Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak 1 milyon 300 bin çocuk dünyaya geliyor. Her yıl ülke nüfusuna en az Bin 300 yenidoğan işitme kayıplının katıldığını vurgulayan Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları (Pediatri) Uzmanı Uz. Dr. Erol Ortaç, verilere göre bu sayının yılda Bin 500 ile 2 Bin arasında olduğunu söyledi. Bunların çoğunun çocuklardan oluştuğuna dikkat çeken Ortaç, Çocuklar 4-5 yaş civarına geldiklerinde bu sayı beş misline ulaşmaktadır dedi.
EN SIK OLAN BÖLGE KARADENİZ BÖLGESİ
İşitme engelli kişilerin en sık olduğu bölgenin yüzde 0,45 oran ile Karedeniz Bölgesi olduğunun altını çizen Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları (Pediatri) Uzmanı Uz. Dr. Erol Ortaç, nüfus artış hızı baz alındığında bu durumun önemli çocuk sağlığı sorunları arasında yer aldığını dile getirdi. Erken tanı için yeni doğan her bebeğin işitme taramasından geçirilmesi gerektiğini ifade eden Ortaç, gelişmiş ülkelerde yaygın tarama programları ile sorunun çözüme kavuşturulduğunu fakat Türkiye'nin bu konularda çok gerilerde kaldığını sözlerine ekledi.
MERAK EDİLENLERİ SORDUK
Denge Gazetesi olarak en önemli çocuk sağlığı sorunları arasında yer alan yenidoğanlardaki işitme kaybıyla ilgili olarak Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları (Pediatri) Uzmanı Uz. Dr. Erol Ortaç'a merak ettiklerinizi sorduk. İşte annelerin ve anne adaylarının merak ettikleri ve Ortaç'ın sorularımıza verdiği yanıtlar:
İŞİTME TARAMASI TESTİ NEDİR?
İşitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi amacı ile dış kulak yoluna yerleştirilen bir mikrofon aracılığıyla uygulanan bir tarama testidir. Kulağa yerleştirilen probla gönderilen sesin iç kulaktan yansıması yine aynı mikrofon ile toplanır ve cevap elde edilir. Yenidoğan işitme taramasında iki ayrı tarama tekniği kullanılmaktadır:
OAE : Otoakustik emisyonlar
O-ABR: Automated Auditory Brainstem Response ( Otomatize işitsel beyinsapı cevabı )
Hastanemizde testler OAE ( Otoakustik emisyonlar ) cihazıyla yapılmaktadır.
Büyük Anadolu Hastaneleri Yenidoğan bebeklerde işitme kaybı tanısının erken dönemde konmasını sağlayarak bebeklerimiz erkenden tedavi edilmesinin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla yeni doğan bebeklerde işitme taraması testlerine başlamıştır.
BU TEST KİMLERE YAPILIR?
Tarama testi olarak hayatın ilk ayında ki çocuklara yapılır. Büyük Anadolu Hastanelerinde doğan tüm bebekleri bu taramadan geçirmeyi hedeflemiş bulunmaktayız.
BU TEST NİÇİN YAPILIR?
İşitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi; kesin teşhis, işitme cihazı uygulaması ve gerekli rehabilitasyon çalışmalarının mümkün olan en kısa zamanda yapılmasını sağlamak üzere yapılır. Bebeklerimizin gelecekte işitme kaybına bağlı olarak sorunlar yaşamadan hayata bağlanmaları çok önemsiyoruz. Bu yüzden Samsunun ilk özel hastanesi olarak sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz.
BU TEST NASIL YAPILIR, ZARARLIMIDIR?
Tamamen zararsızdır. Ses dalgasıyla yapılır, çocuk radyasyon almaz. Çocuk uyurken içinde mikrofon olan yumuşak silikon kulağa yerleştirilir. Çok düşük ses dalgaları kulağa gönderilir ve yansıyan ses dalgaları ölçülür. İşlem normal şartlarda 1-2 dk. Sürer ve bebeğin canını yakmaz.
TEST EN UYGUN NE ZAMAN YAPILIR?
En uygun zaman; bebeğin doymuş, altı temiz, huzurlu, rahat, mümkünse uyuyor olması gereklidir. Ağlayan ve hareket eden bebekte tarama testi sonuçlandırılamaz. Test sırasında, odanın gürültülerden arındırılmış, sessiz olması gereklidir. Çocuğu uyutmak için ilaç kullanılmaz.
EN GEÇ NE ZAMANA KADAR YAPILABİLİR?
Çocuğun ilk 6 ayına kadar bu test uygulanabilir.
ÜCRETLİMİDİR?
Hayır. Ücretsiz
TESTTEN GEÇTİKTEN SONRA TESTİ TEKRAR YAPTIRILMASI GEREKEN DURUMLAR NELERDİR?
Sarılık, ateşli hastalık(menenjit, kızamık vb.) ve kulağa zarar veren ilaçların kullanılmasından sonra tarama testleri değil, ayrıntılı biçimdeki işitme testlerinin uygulanması gerekir.