Bebeklerde de reflü var

Bebeklerde de reflü var
"Mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi" olarak tanımlanan ve yaşamlarının ilk 3 ayındaki bebeklerin yarısından fazlasında rastlanılan bir durum olan reflünün, büyüme geriliği, huzursuzluk, kusma ve yutma güçlüğünün altındaki gizli sebep olabildiği




YÜZDE 8 ORANINDA
Çocuklar ve erişkinlerde genel reflü sıklığının yüzde 8 oranında olduğunu söyleyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Ortaç, özellikle bebeklerde sıkça görülen reflünün 4 aydan küçük bebeklerin yüzde 40 ila 70'inde var olduğunun düşünüldüğünü belirtti. Gastroözofageal reflünün bebeklerde sık olmasına karşın bu yaş grubunda çoğunlukla fizyolojik bir durum olduğunu ifade eden Uzman Dr. Erol Ortaç, "Bebek büyüdükçe ve mide kapak düzeneğini oluşturan yapılargeliştikçe reflü belirtileri giderek yok olur ve 12-18 ay sonunda nadiren devam eder. Reflünün ortaya çıkışında birçok mekanizma rol oynamasına karşın, yutkunmadan bağımsız, uygunsuz alt yemek borusu kas gevşemelerinin en önemli sebep olduğu düşünülmektedir. Diğer mekanizmalar arasında reflü materyalinin tahriş edici etkisinin yemek borusuna hasar vermesi ve gecikmiş mide boşalması yer almaktadır. Yemeğin içeriği ve asit salgısı reflü miktarı ve özelliklerini etkiler" dedi.

HUZURSUZLUK KUSMA
Bebeklerde beslenme güçlükleri, büyüme geriliği, huzursuzluk, kusma ve yutma güçlüğünün sık görülen reflü bulguları arısında olduğunu, çocuklarda tipik reflü belirtilerinin ise mide yanması, bulantı, kusma, yutma güçlüğü ve ağızda asit tadı şeklinde oluştuğunu açıklayan Dr. Erol Ortaç, "Diğer reflü belirtileri mide asit içeriğin burun boşluğu, geniz ve akciğerlere ulaşması ile ortaya çıkar ve boğulma, yineleyen öksürük, hışıltı, hırıltı, astım bulgularında kötüleşme ve yineleyen zatürreleri içerir.
Özellikle gece artış gösteren öksürüklerde reflüden şüphelenilmesi gerekir. Yineleyen sinüzit ve larenjit için de riski anlamlı olarak arttırır. Kronik boğaz ağrısı ve ses kalitesinde bozulma da görülebilir" diye konuştu.

BESİN YETERSİZLİĞİ
Bebeklerde beslenme yetersizliğine bağlı gelişme geriliği, huzursuzluk ve ağrı sebebi ile beslemeyi reddetmek, solunum ile ilgili sorunlar, yemek borusunda hasara bağlı kan kaybı sonucu kansızlık, tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonları gibi sorunların oluşması durumunda tedaviye başlanması gerektiğini söyleyen Dr. Ortaç, "Bebeklerde ve küçük çocuklarda, erişkinlerde kullanılan teşhis yöntemlerinin kullanımı oldukça güçtür. Teşhis, çoğu kez anne babanın anlatımı ve muayene sonucunda konulur. Nadir
durumlarda ilaçlı yutma testi, endoskopi ya da pHmetri kullanılabilir. İlaç kullanımı yalnızca çocuk hastalıkları ya da çocuk gastroenterolojisi uzmanı önerdiğinde ve reflünün sık akciğer enfeksiyonları ya da gelişme geriliği gibi ciddi sorunlar oluşturduğunda düşünülmelidir. Reflünün ciddi sağlık sorunlarına ya da gelişme geriliğine yol açtığı, ilaç kullanımının yanıt vermediği ya da bebeğin büyümesi ile düzelmesi beklenmeyen durumlarda cerrahi operasyon yapılabilir. Etkinliği çok iyidir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.