Belediye boşanmaları önlemek için ‘Aile Birimi’ kurdu
Boşanma aşamasında olan çiftlerle görüşülüp ailenin bütünlüğünün korunması için ikna edilmeye çalışılıyor. Aile içi şiddet konusunda yardım isteyenlere ise avukatla danışma desteği veriliyor.
Samsun’da 95 bin 560 nüfuslu Canik İlçesi'nde aile ilgili yaşanan sorunların çözümü için Canik Belediyesi içinde 2.5 yıl önce 'Aile Birimi' kuruldu. Birimin çalışmaları kapsamında, aile birliğinin sağlanması için özellikle aile birliği bozulma aşamasında olan çiftlere, şiddet gören kadınlara, eğitim ve maddi sorunlarla sorun yaşayan ailelere yardım edilmesi, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, işsiz vatandaşların istihdam edilmesi, eğitim çalışmalarında bulunulması gibi birçok çalışma gerçekleştiriliyor. Özellikle şiddet gören kadınların müracaatı halinde kendilerine süreçle ilgili yol göstermesi için avukat ve sosyolog kanalıyla danışma yardımı yapılıyor. Boşanma aşamasında olan çiftlerin aile birliğini korumak için yardım çağrısında bulunmaları halinde görevliler taraflarla görüşüp çiftleri ailenin dağılmaması için ikna ediyor. Eğer ailede işsizlik veya maddi imkansızlık gibi problemlerden kaynaklanan sorun varsa anne veya babanın istihdam edilmesi için kurumlara yönlendirilme yapılıyor.
Canik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamza Aygün, son 2 yılda aile içi problemler nedeniyle birime 59 kadın ve 27 erkeğin başvurduğunu belirterek, "Biz aile birliğinin sağlanması toplumda ailelerin güçlendirilmesi, zor durumda olan kişi veya ailelerin ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Özellikle aile içi meseleler nedeniyle yapılan başvurulara çok önem veriyoruz ve dikkatle yaklaşıyoruz. Destek vererek ailelerin dağılmaması için çiftlerle görüşüyoruz. Yardım talebi doğrultusunda çiftlerle görüşerek onları ailenin ayakta kalması için ikna etmeye çalışıyoruz. Ancak şiddet veya başka bir durum nedeniyle bir ayrılık varsa o zaman da mağdur olan taraflara her türlü destekte bulunuyoruz. Bu nedenlerle bize hem kadınlardan hem de erkeklerden başvuru olabiliyor. Özellikle kadına şiddeti azaltmaya yönelik elimizden gelen çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.
2014 yılında 'Aile Birimi’ne işsiz olduğu için başvuruda bulunan bin 325 kişiyi ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirdiklerini belirten Aygün, bunlardan 901’nin istihdam edildiğini söyledi. Aygün, 2015 yılında ise başvuru yapan 718 kişinin işe yerleştirildiğini dile getirerek, "İş konusunda müracaat eden kişilere baktığımızda özellikle istihdam edilen kadınların yüzde 80’inin işinde devamlılığı sağladığını görüyoruz. Maalesef bu oran erkeklerde daha düşük. Bunun dışında ihtiyaç sahibi kişilere gıda yardımında bulunuyoruz. Kadınlar ağırlıklı olmak üzere vatandaşlarımıza eğitim desteği de veriyoruz" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.