BERBER ÇIRAKLIĞINDAN KIRKPINAR BAŞPEHLİVANLIĞINA

BERBER ÇIRAKLIĞINDAN KIRKPINAR BAŞPEHLİVANLIĞINA
Kırkpınar da bu yıl Başpelivan olarak altın kemeri takan ve Samsun'a büyük gurur yaşatan Fatih Atlı ile Denge Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Adem çiçek özel bir röportaj gerçekleştirdi.



Samsun'un gündemindeki isim, sorularımıza tüm içtenliğiyle cevap verirken, Berber Çıraklığından Başpehlivanlığa uzanan hikayesindeki ilginç ayrıntıları da okuyucularımızla paylaştı.

Adem Çiçek : Madenci Bir babanın paşpehlivan oğlu Fatih Atlı. Bu başarı nasıl geldi? Duygularınızı alarak başlayalım söyleşimize?

Fatih Atlı : 15 Yaşında güreşe başladım. 15 Yaşımdan bu yana bu kemer için mücadele ettik. 2006 yılında başa yükseldim ve baş altı birincisi oldum. 2007'de ilk defa başa güreştim. O zaman tecrübesizliğimiz yüzünden kaybettim fakat bundan sonra hedeflerim daha büyüdü. Bu mağlubiyet adeta beni kamçıladı. 2014 yılına kadar altın kemer için mücadele ettik. Allah bize bu sene bu başarıyı nasip etti. Tabii ki yılların verdiği mücadele ve azimli çalışmanın sonucunda her yağlı güreşçinin en büyük hayali olan Kırkpınar'da Başpehlivan olabilme gururuna eriştiğim için çok mutluyum. Bundan sonraki hedefim 2 sene daha aynı başarıyı tekrarlayarak Altın Kemerin daimi sahibi olmak. Bunu başaracağımıza inanıyorum.

Adem Çiçek : Daha önce Futbol oynamışsınız. Tekvando yapmışsınız. Sporla iç içe olan bir isimsiniz. Güreşe nasıl başladınız?

Fatih Atlı : Evet sürekli sporun içerisindeydim. O yıllarda erkek kuaförlüğüne başlamıştım. Berbere Ustam (Bayram Ertan) geldi. Ustayla berber de tanıştık. Onun o duruşu fiziği beni çok etkilemişti. Bu adam ne iş yapar diye sordum çevremdekilere. Kırkpınar Başpehlivanı Bayrm Ertan dediler. Ben de o zaman karar verdim güreş yapmaya.. Ustayı aradım buldum. Yanına gittim ve 'Ben Güreşe başlamak istiyorum' dedim. O zaman da antremanlar yeni başlamıştı. Geç bakalım sıraya dedi ve başladık.

Adem Çiçek : Berber de ustanızla tanışmanız ve Güreşe başlamanız. Bunu alnınıza yazılmış bir kader olarak görüyormusun?

Fatih Atlı : Aynen öyle kader. Ben kadere ve Allahın insanoğluna hayatta bazı imkanları tanımak için fırsatlar verdiğine inanıyorum. Önemli olan bu fırsatları iyi değerlendirebilmek. Allah vergisi bir yeteneğimiz de varmış. Kısa süre de bayağı yol aldık. 2000 yılında güreşe başladım, 2006 yılında başa çıktım.

Adem Çiçek : Zaten Hocanız Sayın Bayram Ertan'da ulusal bir kanala verdiği demeçte 'Fatih Atlı çok yetenekli bir sporcuydu. Ona fazla teknik ve taktik anlamda ilgi göstermemize gerek kalmıyordu. Yeteneğiyle ön plana çıkıyordu ' ifadelerini kullanmıştı.

Fatih Atlı : Hocama bu düşüncelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu noktaya gelmem de en büyük pay onun.Onun gibi yağlı güreşlerde efsane olmuş bir ismin öğrencisi olmanın gururunu yaşıyorum.

Adem Çiçek : Sayın Atlı. Samsun'un güreşte iki efsanesi. Kavak ilçesinden Yaşar Doğu, memleketiniz Ladik ilçesinden İbrahim Karabacak. Sizin güreşte örnek aldığınız idölünüz kimdir diye sorarsak?

Fatih Atlı : Şu bir gerçek ki ben İbrahim Karabacak efsanesi ile büyüdüm. Beni ona benzetiyorlardı fiziksel ve güreş stilimiz olarak. İkimizde hızlı hareketli ve teknik güreşiyormuşuz. Hatta bir gün İbrahim karabacak hayranı bir amcamız geldi dediki; 'Fatih sen kaç yaşındasın?'. O zaman 27 yaşındaydım. Hiç unutmam. 27 Yaşındayım recep Amca dedi. Fatih Sultan Mehmet dedi 21 yaşında istanbulu aldı, sen 27 Yaşına geldin hala kemeri alamadın dedi. Bu da beni kamçıladı.Ondan sonra üçüncü oldum, çeyrek finalde yenildim. 30 yaşında bu başarıya ulaştım. Şimdi kemerin sahibiyim. Rahmetli ibrahim karabacak'ın yarım bıraktığı işi tamamlamak istiyor ve kemeri daimi kazanmak istiyorum. 0 4 yıl başpehlivanlık ünvanını kazanmıştı ama o dönem kavga çıkmış ve boykot edildiği için kemerin daimi sahibi olamamıştı. Sorunuza gelirsek tabiiki Ahmet Taşçı yağlı güreşte bir efsane. Onun istikrarı, üst üste aldığı birincilikler insanı tabiiki etkiliyor. İdölüm Ahmet Taşçı.

Adem Çiçek : Altın kemer Samsun'a en son ne zaman gelmişti? Daimi olarak kazanırsan bu bir ilk olacak sanırım?

Fatih Atlı : İbrahim Karabacak'tan sonra Şaban Yılmaz 2005 yılında getirmişti. 9 yılın ardından ben getirdim. Tabiiki daimi olarak kazandırmak ve Samsun'a bu gururu yaşatmak en büyük hedefimiz.

Adem Çiçek : Sizi Samsun Büyükşehir Belediyespora kazandıran bir isim var. Metin Çalışkan. nasıl tanıştınız Metin Beyle?

Fatih Atlı : Ben 2010 yılında tarsus Belediyespor adına güreşirken, Metin ağbeyle sürekli güreşler de karşılaşırdık. Ben sizi memleketimiz de kendi çatımızın, kanatlarımızın altında görmek istiyorum derdi. Biz de Metin ağbimize kendimizi teslim ettik. Metin ağabey sen ne dersen o olsun dedik. O da Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştü. Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Yılmaz sağolsun gerekli imkanlarımızı sağladı ve bizi transfer etti. Metin ağabeyin sayesinde 2010 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesine transder olduk.

Adem Çiçek : Başarınız da bunun etkisi var sanırım?

Fatih Atlı : Tabiiki. Memleketimizdeyiz. Bize her türlü imkan sunuluyor. Zaten gurbet bu tarz sporlar için çok uygun yerler değil. Çünkü başka birinin hakimiyeti altındasın. Burası memleketimiz ve şehrimize karşı sorumluluklarımız var. Zaten Samsun Büyükşehir Belediyesi bu başarıyı hak ediyordu. Nasip kısmet bize nasip oldu.

Adem Çiçek : Hocanız Bayram Ertan. yağlı güreşlerin efsaneleri arasında yer alan bir isim. Hocanızı nasıl anlatırsınız?

Fatih Atlı : Belki klişe olacak ama o anlatılmaz yaşanır. Ben 15 yaşından beri onun yanındayım. İnşallah Güreş hayatımızı beraber tamamlayacağız. bende ona layık bir çırak olmayı başarmanın çabası içindeyim. Kemeri ben aldım ama kemerin gerçek sahibi odur. Başarımızın gerçek sahibi kendisi. Başarımın mimarı hocam Bayram Ertan'dır.

Adem Çiçek : Teşekkür ederiz.

Fatih Atlı : Bende Denge Gazetesi ailesine teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.