Bilgisayarlara örgütler el atıyor

Bilgisayarlara örgütler el atıyor
Yeni yapılan araştırmaya göre, bir süre öncesine kadar bilgisayar meraklısı akıllı çocukların kendilerini ispat ya da ilgi çekmek için kod yazdığı bilişim suçlarında, meydanı artık daha organize yapılar ele geçirdi

Deloitte'un hazırladığı ''Yüzü Olmayan Tehdit'' başlıklı 2010 Küresel Finans Sektörü Güvenlik Araştırmasına göre, bir süre öncesine kadar bilgisayar meraklısı akıllı çocukların kendilerini ispat ya da ilgi çekmek için kod yazdığı bilişim suçlarında, meydanı artık daha organize yapılar ele geçirdi. Deloitte'un, aralarında Türkiye'nin önde gelen 13 finans kuruluşunun yöneticilerinin de yer aldığı dünya çapında 350'den fazla kuruluştan yöneticilerin katılımı ile hazırlanan rapor, finans kuruluşlarının algıladıkları güvenlik tehdidinin arttığını ortaya koydu. Bilişim sahtekarlıklarının yoğunlaşması ve daha karmaşık hale gelmesi nedeni ile finansal kuruluşlar başta kimlik tespiti ve bilgilere erişim alanları olmak üzere bilgi güvenliğine daha fazla yatırım yapıyorlar. Rapor, küresel finans sektörünün veri ve bilgiyi güvenli olarak koruyabilmek için yatırımlarını artırdığını ortaya koydu. Bilişim sahtekarlıklarında yaşanan büyük artış nedeni ile güvenlik sorununu ciddi bir tehdit olarak algılayan finans kuruluşları, kimlik ve erişim yönetimi alanları başta olmak üzere bilişim teknolojileri güvenliğine daha fazla yatırım yapıyor. Bilinçli olarak veya istemeden veri kaybına neden olan faaliyetleri önlemek de bu kuruluşlar için öncelikli bir alan haline geliyor. Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı Cüneyt Kırlar, araştırma sonuçlarının, Türkiye'deki finans kuruluşlarının 2010 yılı için bilgi güvenliği temel öncelikleri ''bilgi güvenliğinin ölçülmesi ve raporlanması'', ''bilgi güvenliği uyum iyileştirmeleri'' ve ''veri koruma programları'' olduğunu gösterdiğini belirterek, güvenlik için ayrılan bütçelerin önemli bir kısmının yazılım ve donanıma ayrıldığı, bilgi güvenliği uzmanlarından danışmanlık alınması da bütçe içinde ikinci büyük kalemi oluşturduğunu belirtti.

-SUÇ KARMAŞIKLAŞIYOR-

Raporda ''Bilişim alanındaki suç ve sahtekarlıkların artık sadece 'akıllı çocuklar' tarafından yapılmadığı, organize suç örgütlerinin ve hükümetlerin de bu alana girdikleri savunuluyor. Özellikle internette bu amaçla kullanılabilecek araç ve yazılımların bulunabilmesi, bilişim konusunda üstün bilgi ve yeteneği bulunmayanların bile bilişim sahtekarlığına adım atmasını mümkün kılıyor. Raporda, ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yıl 29 Mayıs'ta yaptığı konuşma da hatırlatılıyor. Obama bu konuşmasında siber hırsızlıklar nedeniyle her yıl kaybedilen fikri mülkiyet değerinin 1 trilyon doları bulduğunu kaydetmişti. Bankalar ve diğer finans kuruluşları hem içeriden hem de dışarıdan saldırılara hedef oluyorlar. Deloitte'un çalışmasında, içeriden kaynaklanan olası tehditlere karşı kendilerini ''biraz'' güvenli hissettiklerini veya güvenli hissetmediklerini söyleyen yöneticilerin oranı yüzde 60'a ulaşıyor. Olası dış tehditlerde ise güven duygusu artıyor. Dış tehditlere karşı kurumunun biraz güvende olduğunu veya güvende olmadığını düşünen yöneticilerin oranı ise yüzde 29 düzeyinde gerçekleşti.

-SİGORTA ŞİRKETLERİNDEN GÜVENLİK HAMLESİ

Deloitte'un raporunda ilk kez finansın alt sektörleri arasında karşılaştırmalar yapıldı. Şu anda bankalar güvenlik alanında diğer finans kuruluşlarından önde görünüyor. Ancak sigorta şirketleri de bu konuda ciddi bir hamle içindeler. 2010'da kimlik tespiti ve bilgilere erişim alanında güvenliği artırmak için yatırımlara öncelik vereceklerini belirten sigorta şirketi yöneticilerinin oranı yüzde 51 olurken, bu oran banka yöneticileri arasında yüzde 44'te kaldı. Veri kaybını önleyecek teknolojilere yatırımlara öncelik vereceklerini söyleyenlerin oranı da sigortacılar arasında yüzde 32, bankacılar arasında yüzde 25 oldu. Deloitte'un ''Yüzü Olmayan Tehdit'' 2010 Küresel Finans Sektörü Güvenlik Araştırması raporu Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 45 ülkeden, dünyanın önde gelen 350'den fazla finans kurumu, banka ve sigorta kuruluşlarının yöneticileriyle yapılan konuşmalarla oluşturuldu. Çalışmada en büyük 100 bankanın yüzde 26'sı, en büyük 50 sigorta şirketinin yüzde 28'i, 100 büyük finans kuruluşunun yüzde 27'si yer aldı. Araştırmaya Türkiye'nin önde gelen 13 finans kuruluşu katıldı.