Bilinçli vitamin desteği şart
Uzm. Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, çocuklarda en yaygın görülen eksiklikler A ve D vitamini, demir, iyot ve çinko eksikliği olduğunu kaydetti. Uzm. Dr. Bıcılıoğlu, A vitaminin meyve, yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde, karaciğer, süt ürünleri ve yumurtada bulunduğunu kaydetti. Bağışıklık sistemi gelişmesinde, görme ve üreme fonksiyonlarında önemine dikkat çeken Bıcılıoğlu, ishal ve üst solunum yolu enfeksiyonları A vitamini eksikliğinde 2 4 kat fazla görülür. Kızamık, suçiçeği gibi enfeksiyonların ise daha ağır geçirildiğne dikkat çekti. Bıcıloğlu, "Gebelik ve emzirme döneminde anne yetersiz A vitamini alırsa anne sütündeki A vitamini miktarı düşer. Özellikle risk altındaki çocuklara 2 yaşına kadar A vitamini desteği yapmak mantıklı bir yaklaşımdır" dedi.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ RAŞİTİZME
NEDEN OLUR
D vitamini eksikliğinde 6 ay 2 yaş arasındaki çocuklarda raşitizm oluşacağına dikkat çekan Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, Bu vitamin karaciğer ve yumurta sarısında bulunur. Ayrıca güneş ışınları etkisiyle deride sentez edilir. Anne sütünde D vitamini yetersiz olduğundan doğumdan itibaren D vitamini desteği yapmak gerekir. Bebekler her gün 20 dakika süreyle başı açık olacak şekilde güneşe çıkarılmalıdır. Cam arkasından güneşlenme yararlı değildir diye konuştu.
DEMİR EKSİKLİĞİ EN SIK GÖRÜLEN
BOZUKLUK
Dünyada en sık görülen beslenme bozukluğunun demir eksikliğinin olduğunu belirten Bıcılıoğlu, "Yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, soğuğa hassasiyet, sık tekrarlanan enfeksiyon, ders başarısında düşme, sinirlilik demir eksikliğinde görülen başlıca şikayetlerdir.Demir açısından zengin gıdalar olan et, tavuk, balık, karaciğer, kurubaklagil, kuru üzüm, kuru kayısı ve pekmezdir. İnek sütü demir açısından fakirdir ve inek sütü ağırlıklı beslenen bebeklerde demir eksikliği anemisi gelişir. Günlük süt tüketimi yarım litreyi geçmemelidir. Erken doğan bebeklere 2. aydan itibaren, normal ağırlıkta doğanlara 4. aydan itibaren demir desteği yapılmalıdır. Bebek 6 aylık olduktan sonra sebze çorbası, tarhana, mercimek çorbası gibi çorbalar, kıyma, tavuk ya da balık gibi besinlerle zenginleştirilmelidir. Karaciğer, B vitamini, çinko ve demir açısından zayıftır. 7. aydan itibaren haftada bir kez karaciğer verilmelidir" dedi.
ÇİNKO BOYUN UZAMASINDA
ETKENDİR
Uzm. Dr. Bıcılıoğlu çinkonun büyüme ve gelişme, boy uzaması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, tat ve koku duyusunun gelişmesi yara iyileşmesinde önemli olduğunu belirtti. Çinko eksikliğinde iştahsızlık, sık tekrarlayan alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, boy kısalığı, ishal görülebildiğine dikkat çeken Dr. Bıcılıoğlu, yeterli kilo almayan, sık enfeksiyon geçiren, besinlere yeterli çinko alamadığını düşünülen çocuklara büyümenin hızlı olduğu dönemlerde çinko desteği yapılması yararlı olur önerisinde bulundu.
ÇOCUKLAR VİTAMİN AÇISINDAN
DESTEKLENMELİ
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, açıklamasının sonunda ise, "Sağlıklı beslenme vücut için gerekli vitamin ve minerallerin sağlanması için çok önemlidir, çocukların beslenme, büyüme ve gelişme durumları değerlendirerek A ve D vitamini, demir, çinko açısından desteklenmeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.