Bir lezzet daha kayboluyor
Samsunlular için pazar kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti olan Samsun pidesi zaman içerisinde kaybolup gitmekle karşı karşıya kaldı. Samsunlu olmayanların ilk duyduklarında kahvaltıda pide mi yenirmiş! diyerek suratlarını buruşturdukları ünü çoktan sınırları aşan meşhur pidemiz, yedikten sonra önyargıyla yaklaşmamak gerekiyormuş dedirten ve Samsun'un markası haline gelen bir lezzet.
İŞİN ÖZÜ TAŞFIRIN
10 yıldan bu yana pide ustası olan Sedat Soykan,"Samsun pidesi lezzetini taşfırından alıyor. Ayrıca kullanılan malzemenin kalitesi de ayırıcı özelliklerin başında geliyor. Samsun'da yapılan pide Türkiye'nin hiçbir yerinde yapılamıyor. Bunu sadece biz demiyoruz buraya dışardan gelen konuklar da kendileri söylüyor."
UN FİYATLARI YÜKSEK
"Küresel kiriz söylentileri, kuraklık derken gıda fiyatlarının yükselmesiyle birlikte un fiyatları aldı başını gitti" diyen İsmail Keskin, "15 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Son zamanlarda gıda fiyatlarındaki aşırı oynaklık bizim gibi küçük esnafı vuruyor. Fırıncının temel malzemesi olan un fiyatlarındaki artışı biz müşterilerimize yansıtamıyoruz. Artış oranı sadece unda yaşanmıyor. Bizim kullandığımız diğer temel ürünlerde de bu artış söz konusu."
YETİŞTİRECEK ELEMAN BULAMIYORUZ
Hüseyin usta 30 yıldan bu yana bu mesleğin duayenlerinden. Hüseyin usta, "Türkiye'de ve Karadeniz Bölgesi'nde Samsun pidesinin yeri doldurulamaz. Bunu söylerken maksadım diğer bölgelerin pidesini küçümsemek değil. Bizim pidemiz Terme ve Bafra pidesinin ortasında. Yani iki lezzetin birleşimi. Sektörümüzde yaşadığımız en büyük problem yetiştirecek eleman bulamamak. Altyapıyı oluşturacak eleman olmayınca da korkarım Samsun pidesi zaman içerisinde sadece anılarda kalacak. Bana göre gerçek pide dört elementten oluşur bunlar tuz, un, maya ev en önemlisi maharetli el. Bunlar bir araya gelince hakiki Samsun pidesi de ortaya çıkmış oluyor. Bir de insanların neden Samsun dışında bu lezzeti yakalanamıyor sorusuyla karşılaşıyoruz. Bu saydığım dört başlık dışında Samsun dışına giden ustaların hepsi değil ama pek çoğu kendini tam olarak yetiştirmeden buradan ayrılıyor. Bana göre bir insanın kendine usta diyebilmesi için 10 yıllık bir eğitim sürecinden geçmesi lazım. Bunlar oluştuktan sonra başka bir şehirde'de bu lezzet yakalanabilir."
SAMSUN'DA AŞIRI FIRIN YOĞUNLUĞU VAR
Avni İnce, 22 yıldan beri bu işi yapan ve çevresinde oldukça sevilen pide ustalarından. " Eskiden böyle değildi, şuanda kapasitenin üzerinde fırın sayısı var" diyen İnce, "Bu durum sektör içerisinde haksız rekabete yol açıyor. Biz malzemede kaliteye önem veriyoruz. Maalesef bazı insanlar düşük kalite malzeme kullanarak fiyatları aşağı çekiyor. Müşteri de haklı olarak fiyat farklılıklarını sorguluyor. Samsun pidesinin en önemli özelliği taş fırın, odun ateşi ve kullanılan malzeme. Türkiye ve yurtdışına pide göndermemizde bu lezzetin diğer pidelerden ne kadar farklı olduğunu gösteriyor. Rahatsız olduğumuz bir konu da Ekmek fırınlarının Pazar günleri pide yapması. Bana göre herkes kendi işini yapmalı. Benim pide fırınında ekmek yapmam ne kadar etik değilse ekmek fırınlarının'da pide yapması o kadar etik değil."