"Bir olalım, iri olalım, diri olalım"

"Bir olalım, iri olalım, diri olalım"
Gazetemizin başlatmış olduğu 'Sendikalarımızı Tanıyalım' yazı dizisinde dün Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu'na bağlı Türkiye Haberleşme, Kâğıt ve Basın-Yayın Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası'nı tanıtmıştık.

Bugün de siz değerli okuyucularımıza yine Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu'na bağlı Türkiye Yerel Yönetim Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası'nı tanıtacağız.
18.06.1992 tarihinde Türk Genel Hizmet Sendikası adı altında Ankara Valiliği'nin 18.06.1992 tarih ve 57326 sayı ile tüzel kişiliğini kazanmıştır. 06.12.1992 tarihinde 1. Olağan Genel Kurulu, 12.05.1996 tarihinde 2. Olağan Genel kurulu, 04.12.1999 tarihinde Olağanüstü Genel Kurulu yapılarak Türk Genel Hizmet Sendikası'nın adı Türk Yerel Hizmet Sendikası olarak değiştirilmiştir.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu'nun 25.06.2001 tarihinde TBMM'de kabul edilip 12.07.2001 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanması ile sendikal çalışmalarımız resmi bir nitelik kazanmıştır.
Türk Yerel Hizmet Sendikası 19.02.2002 tarihinde 1. Olağan Kongresi'ni, 22.12.2002 tarihinde Olağanüstü Kongresini, 29–30.01.2005 tarihinde de 2. Olağan Kongresini yaparak tarihi gelişimini ve çalışmalarını sürdürmektedir.
Belediyeler ve Mahalli İdareler hizmet kolunda faaliyetlerini sürdüren ve TÜRKİYE KAMU-SEN Konfederasyonu'na bağlıolarak hizmet veren Türkiye Yerel Yönetim Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası' nı Samsun Şube Başkanı Cemal Kasa ile yaptığımız söyleşi sayesinde daha yakından tanıyalım.
DENGE GAZETESİ: Türk Yerel Hizmet Sendikası' nın kuruluş amacı nedir?
CEMAL KASA: Anayasada ifadesini bulan, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne, millî ve manevî değerlere, insan haklarına, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalarak, demokrasinin korunup bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşılması yolunda çaba göstermeyi, toplum ve iş barışını tesis ederek devlet-millet kaynaşmasına ve sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunmayı, hür sendikacılık anlayışı içerisinde, üyelerinin ekonomik, sosyal, kültürel ve meslekî hak ve menfaatlerini korumayı ve geliştirmeyi, yerel Yönetimlerin, temel ilke ve hedeflerinin 21'inci Yüzyılın ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde gerçekleşmesi için; uygulamada ortaya çıkan farklılık, eksiklik, aksaklık ve yanlışlıkları tespit ederek, gelişen teknolojisi ışığında düzeltilmesi, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde yol göstermeyi, görüş ve önerilerde bulunmayı amaç edinmiştir.
DENGE GAZETESİ: Sendika şu anda kaç üyeye sahiptir?
CEMAL KASA: Türkiye Kamu-sen konfederasyonuna bağlı Türk Yerel Hiz-sen'in Türkiye genelinde üye sayısı şuanda 16 bin civarındadır; süreklide artmaktadır. Samsun şubesinin üye sayısı da 428'dir. Samsun şubesi; Samsun, Ordu ve Giresun illerinden oluşmaktadır. Samsun şubesi 21 belediye ve 3 il özel idare Müdürlüğünde örgütlüdür. Bunların içinde 1 Büyükşehir Belediyesi, 1 il belediyesi, 1il özel idare müdürlüğü, 10 ilçe belediyesi ve 8 belde belediyesi bulunmaktadır. Bunların dışındaki il, ilçe ve belde belediyelerinde iktidarın baskıları nedeni ile örgütlenemiyoruz.
DENGE GAZETESİ: Başkanlık seçimleri kaç yılda bir ve nasıl yapılmaktadır?
CEMAL KASA: Sendikamızın seçimleri 3 yılda bir delege sistemi ile yapılır. Sendika şubesinin üye sayısı 400 olduğu takdirde şube genel kurulu, üyeler ile yönetim ve denetleme kurulu asil üyelerinden oluşur. Üye sayısı 401 ile 1000 arasında ise şube genel kurulu, üyeler arasından seçilen 100 delege ile şube yönetim kurulu ve denetleme kurulu asil üyelerinden oluşur. Üye sayısı 1001 ile 2000 arasında ise şube genel kurulu, üyeler arasından seçilen 125 delege ile şube yönetim kurulu ve denetleme kurulu asil üyelerinden oluşur. Üye sayısı 2001 ve daha fazla olan şubelerde genel kurul, üyeler arasından seçilen 150 delege ile şube yönetim kurulu ve denetleme kurulu asil üyelerinden oluşur. Şube yönetim kurulu; Sendika genel kurulundan 1 ay önce olmak üzere şubenin faaliyette bulunduğu mahalde, şube yönetim kurulunun tespit edeceği yer, gün ve saatte toplanır. Şube yönetim kurulu tarafından hazırlanan şube genel kurulu toplantısının gündemi, yer, gün ve saati en az 15 gün önce o mahalde yayımlanan bir gazete ile ilan olunur. Aynı ilanda çoğunluğun sağlanamaması halinde 2. toplantının tarihide belirlenir. 2. toplantının tarihi 15 günü geçmez ve böylece seçim yapılmış olur.
DENGE GAZETESİ: Sendikaya üye olabilmek için neler gereklidir?
CEMAL KASA: Üye olmak isteyip gerekli şartları taşıyanların üyeliği merkez yönetim kurulunun kabulü ile kesinleşir.
Üyelik için yapılan başvuru, en çok otuz gün içinde merkez yönetim kurulu tarafından reddedilmediği takdirde üyelik talebi kabul edilmiş sayılır. Haklı bir sebep gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyen kamu görevlisinin, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede dava açma hakkı vardır. Sendika, üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneği üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere on beş gün içerisinde işverene gönderir. Üyeler, tüzükte ve yönetmeliklerde belirtilen hususlara uygun harekette bulunmayı kabul etmiş sayılırlar.
DENGE GAZETESİ: Şube Başkanının yetki ve görevleri nelerdir?
CEMAL KASA: Şube başkanının görev, yetki ve sorumlulukları, şubeyi her türlü toplantı ve kurullarda temsil etmek veya temsilci göndermek, şube yönetim kuruluna, temsilciler kuruluna ve kurulacak komisyonlara başkanlık etmek, şubedeki büroların her türlü iş ve işlemlerini incelemek ve denetlemek, şube adına basın toplantısı yapmak, beyanatta bulunmak ve yanlış haberleri tekzip etmek, şube yönetim kurulunun diğer ilgili üyeleri ile birlikte yazışmaları, muhasebe ve muamele evrakını imzalamak, mali mevzuata uygun olarak harcamaları kontrol etmek ve banka çeklerini imzalamak, şube denetleme kurulu raporunu şube yönetim kurulunun ilk toplantısına getirmek, konfederasyona bağlı diğer sendika şubeleri ile diyalog kurmak, yapılan ve yapılacak çalışmalar konusunda şube yönetim kuruluna bilgi vermek ve yapılacak çalışmalar için görevlendirmeler yapmak, sendikal faaliyetlerde yerel televizyon, radyo, gazete, dergi ve bu gibi yayın araçlarından yararlanmak, merkez yönetim kurulunun vereceği yetki çerçevesinde; konser, tiyatro, sergi, seminer, panel, konferans ve benzeri organizasyonları yapmak, çalışma ve malî raporlar hazırlayıp, şube genel kurulu delegelerinin bilgisine sunmak, ziyaret, kutlama, tebrik, taziye ve bunun gibi sosyal etkinliklere katılmak, şube faaliyetlerinin koordinasyonu ile ilgili her türlü tedbiri almaktır.
DENGE GAZETESİ: Sendikanın ilkeleri nelerdir, ne olmasını istiyor?
CEMAL KASA: Hür Sendikacılık ilkeleri içerisinde üyelerimizin ekonomik, sosyal, mesleki hak ve menfaatlerini koruyacağız ve geliştireceğiz. Hak aramada yapıcı, diyalog ve uzlaşmadan yana, inançlı, kararlı, ilkeli ve sorumlu kitle sendikacılığı yapacağız. Memurları köle ve kapı kulu gören anlayışla, her platformda mücadele edeceğiz. Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne sahip çıkacağız. Temel hak ve hürriyetleri yok etmek isteyenlerle mücadele edeceğiz. Demokratik ilkelerden sapmayacağız. Milli ve manevi değerle bağlı ve saygılı olacağız. Demokrasinin korunup yerleşmesine, sosyal adaletin gerçekleşmesine ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasına hizmet edeceğiz. Devletin bir kişi veya zümre tarafından yöneltilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak isteyenlerle; dil, ırk ve mezhep ayırımı güden ve bu yolda faaliyette bulunan kişi ve kuruluşlarla mücadele edeceğiz.
DENGE GAZETESİ: Neden Türk Yerel Hizmet- Sen?
CEMAL KASA: " Bir olalım, iri olalım, diri olalım. "
Hacı Bektaş Veli'nin bu özdeyişinden hareketle birlikten kuvvet yaratmak için sizleri üyemiz olarak aramızda görmek istiyoruz sevgili kamu çalışanları.
Bugüne kadar yakalayamadığımız çağdaş toplumun bilinçli bireylerini oluşturmak, gelişmiş demokrasinin gereği olan katılımcılığı sağlamak için, kamu çalışanlarının, milletimizin geleceğine yön vermek, milli ve manevi değerlerimize hassasiyet gösteren bir sendikacılık anlayışı için, maaşlarını, yatırılmayan nemalarını alamayan belediye memurlarının hakları için, şehrin can ve mal güvenliğinden sorumlu olup 24 saat devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan zabıta ve itfaiye personellerinin yıpranma tazminatından faydalandırılması için, kadroları dışında her işte çalıştırılan belediye memurlarına sahip çıkmak için, tedavi giderleri ödenmediği için sevk ve ilaç alamayan çaresiz memurlara sahip çıkmak için, tüm memurlar için belirlenen aylık kira bedeli düzenlemesi yapılırken belediye çalışanlarının haklarının başkanların inisiyatifine bırakılmaması için, tüm bu sıkıntılar yetmezmiş gibi yeni Personel Rejim Yasası ile adeta memurun selasını okumaya hazırlanan mevcut siyasi iradeye “DUR” demek için; “Gelin canlar, Bir olalım, iri olalım, diri olalım!”