Birilerinin ölmesi mi gerekiyordu?

Birilerinin ölmesi mi gerekiyordu?
Samsun'da sel bölgesindeki incelemelerinin ardından açıklama yapan Bayraktar, Artık kapıcı dairesi diye birşey olmayacağını, yapanlara ise yüklü miktarda para cezası uygulanacağını söyledi.

Apartmanların zemin katlarında bulunan kapıcı dairelerinin yeniden gözden geçirileceğini dile getiren Bayraktar, yürürlükte olan 3194 sayılı İmar Kanunu 70-80 senelik olduğunu ifade ederek, “Bu kanun ve belediyelerin çıkardıkları yönetmenliklere göre iskan edilebilecek gerek kapıcı daireleri gerekse de bodrum katları, bodrum derken sıfır kotunun altında yapılan, pencereleri 50 santim yukarda olmak şartıyla yapılabilen daireler. Samsun'da pencere 90 santim yukarda yapılmış. Ama bu durumun bir gözden geçirilmesi lazım” dedi.
HAYAT KALİTESİNİ ARTIRACAKMIŞ
Türkiyenin belli bir seviye geldiğini kaydeden Bakan Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti: “Normal satışa sunulan daireler nerede yapılıyorsa, kapıcı dairelerinin de orada yapılması gerekir diye biz de bu konuda kendi düzenimizi, yasaları, yönetmenlikleri irdeleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz bunu. Sadece sel afet yönünden değil, hayat kalitesinin artması yönünden de gözden geçirilmesi gereken bir husus. Kapıcı daireleri sadece Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan binalarda bulunmuyor, tüm Türkiye'deki yapılacak binalarda da gözden geçireceğiz.”dedi
YÜZBİNLERCE İDARİ PARA CEZASI
30 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6331 sayılı 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' ile işverenlere, yeni yükümlülükler getirildi. Bunlardan biri de apartmanlarla ilgili. Apartmanlara hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma mecburiyeti getiriliyor. Buna uymayanlara, onbinlerce hatta yüzbinlerce lira idari para cezası kesilecek. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için 'iş güvenliği uzmanı' ile 'işyeri hekimi' çalıştırmaları veya bu hizmetin tamamını veya bir kısmını, 'ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden' hizmet olarak almaları gerekiyor. Konuyla ilgili ayrıntılar, yakında bir yönetmelikle açıklanacak.
YASAYA UYMAYANLARA TOPLAM 10 BİN TL CEZA
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını görevlendirmeyen veya bu hizmeti almayan apartman yönetimine kat maliklerine, görevlendirmediği uzman ve hekim için her ay 5+5=10 bin lira 'idari para cezası' uygulanacak. Kapıcı çalıştıran bir apartmanda, yönetimin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini satın alma yoluna gitmediği veya bu nitelikleri taşıyan kişileri çalıştırmadığı tesit edilmiştir. Bu durumda, her ay işyeri hekimi için 5 bin, iş güvenliği uzmanı için 5 bin lira olmak üzere, toplam 10 bin lira 'idari para cezası' kesilecek. Cezanın tutarı yıllık bazda (yani bir yıl boyunca olayın devam etmesi halinde) 120 bin lira olacak. Ceza 120 bin lira ile de sınırlı değil. Daha da artabilecek (6331 sayılı Kanun Md.26b). Bu cezaları, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü uygulayacak. Ceza tutarı, işyerindeki işçi sayısı ile orantılı değil. Örneğin bir işçi çalıştıran apartmana da 100 işçi çalıştıran işyerine de her ay 5 + 5 = 10 bin lira idari ara cezası kesilebilecek.
Bekir DURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum