Biyografimi yazdım

Biyografimi yazdım
Apple'ın kurucusu Jobs ölümünden kısa bir süre önce, biyografisini yazan Walter Isaacson ile bir araya geldi. Isaacson'ın, ''Özel hayatını gizleyen Jobs, neden bir kitap için kendini açtı?'' sorusunu Jobs şöyle yanıtladı: “Çocuklarım beni tanısın istedim.



ABD'li teknoloji devi Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un ölümünün dünyada yarattığı yankılar sürerken, Jobs'un kendi ağzından hayat hikâyesini yazan ve 24 Ekim'de yayınlayacak olan Walter Isaacson, Jobs'un son günlerine ışık tutan bir makale yazdı.

Time dergisinin eski editörlerinden olan Isaacson, dün çıkan Time dergisinde yer alan makalesinde, Jobs'un ölümünden önce evine yaptığı ziyareti şu sözlerle anlattı:
“Birkaç hafta önce Steve Jobs'u Palo Alto'daki evinde son kez ziyaret ettim. Merdivenlerden inip çıkacak gücü kalmadığından evinin giriş katındaki bir yatak odasına taşınmıştı. Acıyla biraz kıvranıyordu ancak zihni açık, espri yeteneği de canlıydı. Çocukluğundan konuştuk. Bana biyografide kullanmak üzere babasının ve ailesinin fotoğraflarını verdi. Kendimi yazdıklarımdan soyutlamaya alışığım. Ancak Jobs'a veda etmeye çalışırken bir hüzün dalgasına çarpıldım. O an duygularımı maskeleyebilmek için hep aklıma takılan bir soruyu soruverdim: “Özel hayatını bu kadar gizleyen Steve Jobs, neden bir kitap için kendini bu kadar açtı? İki yıl içinde bana 50'ye yakın röportaj vermek için neden bu kadar istekli oldu?” Jobs'un cevabı şu oldu: “Çocuklarım beni tanısın istedim. Yanlarında olamadım. Bunun nedenini anlasınlar ve ne yaptığımı bilsinler.”

Şiirin ve işlemcinin gücü...
Jobs'un iki anneden 4 çocuğu bulunuyor. Walter Isaacson, Time'a yazdığı makalede, ailesinin garajından kurduğu işi dünyanın en büyük şirketi haline getiren Jobs'un vizyonundan da bahsetti. Isaacson şunları yazdı:
“Geleceği şekillendirecek biçimde fikirleri, sanatı ve teknolojiyi harmanlama konusunda ustaydı. Kişisel bilgisayar, çizgi film, müzik, telefon, tablet bilgisayar ve dijital yayıncılık olmak üzere 6 sektörde devrim yarattı. Kendi DNA'sını kattığı yaratıcı tasarımcılar ve gözüpek mühendislerle vizyonunu ileriye taşıyacak kalıcı bir şirket oluşturdu.
Jobs'un adı bundan yüzyıl sonra da hatırlanacak. Tarih onu Edison ve Ford'un yanına yerleştirecek. Herkesten çok onun ürettiği ürünler tamamen inovatif oldu ve şiirin ve işlemcilerin gücünü birleştirdi.”

Önemlİ kararları uzun yürüyüşlerde açıklıyor

Steve Jobs'un hayat hikâyesini basacak olan Simon & Schuster yayınevi, daha önce 21 Kasım'da piyasaya sürüleceği açıklanan biyografinin 24 Ekim'de çıkacağını bildirdi. Walter Isaacson, projeye başlama sürecini makalesinde şöyle anlattı:
“2004 yaz mevisiminin başlarında Steve Jobs aradı. Benimle yürüyüş yapıp konuşmak istediğini anlattı. Bu bana garip geldi. O zamanlar Steve Jobs'un önemli bir konuyu uzun bir yürüyüş sırasında konuşmayı tercih ettiğini bilmiyordum. Biyografisini yazmamı istedi. 'Şu an olmaz. Belki 10, 20 yıl içinde, emekli olduğunda yazarız' dedim. Ancak öğrendim ki, benimle ilk kanser ameliyatının öncesinde buluşmuş. Hastalıkla, inanılmaz savaşını izledim. Kişiliğinin yarattığı ürünlere nasıl işlediğini anladım. Tutkuları, mükemmelliyetçiliği, korkuları, sanatçılığı ve kontrol isteği işlerinin ayrılmaz parçasıydı. Yaratıcılığı yazabilmek için hayatını kaleme almaya karar verdim.”

Bilgisayarını insana benzetmeye çalıştı

Walter Isaacson, duygularını yoğun yaşayan Steve Jobs'un hayatının iki kutuplu olduğunu, bir ürünü ya da fikri ya çok beğendiğini, ya da yerin dibine batırdığını yazdı. Kendisini bir sanatçı olarak gören Jobs, tasarıma da tutku derecesinde bağlıydı. Isaacson, Time'daki makalesinde şunları yazıya döktü:
Kulp takıp mesaj verdi

“1980'li yıllarda Macintosh'u hazırlarken, tasarımının da 'dostane' olmasına çalışıyordu. Mac'i bir insan yüzünü andıracak şekilde tasarladı. 1998 yılında iMac'lere taşıma kulbu koydu. Pek kimse masaüstü bilgisayarını elinde taşımasa da Jobs, o kulpla insanlara, 'Makineden korkmayın, ona dokunabilirsiniz' mesajı verdi. Mükemmeliyet tutkusu, herşeyi kontrol etme isteğini de beraberinde getirdi. Meraklıları Macintosh'un içini açıp modifiye etmesin diye özel vidalar geliştirdi.”
Jobs, Isaacson Apple'ın herşeyi birbirine entegre biçimde geliştirme alışkanlığını da şöyle anlattı: “Bunu kontrol hastası olduğumuz için değil, harika ürünler geliştirmek istediğimiz ve kullanıcıyı önemsediğimiz için yapıyoruz Olayın tamamının sorumluluğunu üstlenmeyi seviyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.