Biz üvey evlat mıyız ?
İlk defa 1927 yılında kurulan mahalle ismini; o tarihte Yunanistan'dan mübadele antlaşması sonucu Türkiye'ye gelen ve bu bölgeye yerleşen Hacı İsmail Efendi'den almış. O zamanlar 30 haneyle birlikte bu bölgeye yerleşen Hacı İsmail Efendi çevresinde bilgeliği ve ilmiyle herkes tarafından saygı gösterilen bir kişiymiş. Zamanla kalabalıklaşan nüfus Hacı İsmail Efendi'yi hiç unutmamışlar. Gelecek kuşaklara da unutturmamak adına köylerinin adını Hacı İsmail koymuşlar.
Şuanda 800 haneye ulaşan ve artık mahalle statüsü kazanan Hacı İsmail, tarihinin bu kadar eski olmasına karşın sorunları hala güncelliğini koruyor. 2500 kişilik bir nüfusa ulaşan mahalle belediye hizmetlerini yeterince alamamaktan dolayı sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Başka bölgelerde yapılan yatırımları gören mahalle sakinleri, 'Bize neden bu hizmetler yapılmıyor, biz üvey evlat mıyız?' diye tepki gösteriyorlar.
'MAHALLEMİZ ÇOK GÜVENLİ'
"Asayiş olayları mahallemizde yok denecek kadar az diyen" ve iki dönemdir Hacı İsmail Mahallesi'nde muhtarlık yapan Hamza Usta, "Mahallemizdeki komşuluk ilişkileri başka mahallelerle kıyaslanmayacak kadar ileri düzeyde. İnsanların uzun yıllardan beri mahallemizde ikamet etmesi, herkesin birbirini tanıyor olması bu durumun en büyük nedenini oluşturuyor. Ayrıca yeni yetişen kuşakta bu sevgi ve saygı ortamında büyüyor olması yarınlarımız içinde bizleri umutlandırıyor. Böylesine güzellikler içinde olan mahallemize yapılan bir takım uygulamalar ise oldukça canımızı sıkıyor. Canik'in ilçe olmasından sonra hizmet alışında büyük atılımlar beklerken bu durumun tam tersi olması bizleri büyük şaşkınlığa uğrattı"
SEÇİMLER YAKLAŞIYOR
"Hacı İsmail, mahalle olduktan sonra ilk defa belediyelere oy kullanacak" diyen Usta, "Elbette biz de, bize yapılan hizmetlerin karşılığını bu seçimlerde göstereceğiz. Şu anda Hacı İsmail'de 1300 seçmen bulunuyor. Biz mahalle sakinleri olarak hep birlikte hareket edeceğiz. Sonuçta mahallemize yapılan hizmetler de ortada. Ben kişisel olarak bağlı bulunduğumuz belediyenin bazı çalışmalarından memnunum, bazılarından değilim. Söz verilip de yapılmayan çok hizmetler var ( yol, asfalt, kanalizasyon). Bunlar bir belediyenin vatandaşına yapması gereken asli görevleri. Biz ne bir fazla ne bir eksiğini istiyoruz. Hacı İsmail mahalle statüsü kazanmadan önce inanın daha fazla hizmetten yararlanabiliyorduk. Çarşamba Belediyesi bile köyümüzün bazı ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda yardımda bulunmuştu. Ama ne zamanki mahalle statüsüne geçtik yardımların da önü kesilmiş oldu. Belediyemize giderek alt yapı hizmetlerini biran önce hayata geçirin, insanlar bu yüzden sağlıkları tehlikeye giriyor diyoruz bizimle ilgilenen yok. Çok eskiden yapıldığı için yükünü kaldıramayan borular artık dışarı veriyor. Pis sular tarlalara, bahçelere akıyor. Yazın sıcağında rahat rahat evimizin balkonunda oturamaz olduk. Koku ve sinekler bizi mahfediyor."
İMAR PROBLEMİ HALA ÇÖZÜLEMEDİ
"Yaklaşık 5 yıldan beri söz vermelerine rağmen hala imar çalışmalarına başlamıyorlar" diyen Usta, "İnsanlar bu konuda çok mağdur edilmiştir. Mahallemizin yüzde 70 oranında imar problemi çözülmeyi bekleyen en büyük problemlerin başındadır. Oturduğumuz binalar en az 30 yıllık binalardır. Eskiden imar olmadığı için vatandaşlarımız kendi bildikleri gibi binaları arazileri üzerine yapmıştı. Şimdi belediye durup dururken sizin ruhsatınız yok diye ceza kesiyor. Evinde koltuğu sandalyesi olmayan insanlara daha önce yaptıkları bu binalar yüzünden ceza yazılıyor. Sırf bu yüzden insanlar strese giriyor. Adam yemeye akmeği zor buluyor siz gidiyorsunuz bilmem kaç lira ceza yazıyorsunuz. Bu vatandaş bu kadar parayı nereden bulacak nasıl ödeyecek.