Böbrek hastaları tuzu azaltıp, bol su tüketmeli
Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, Türkiye dahil birçok ülkede, hem sağlık uzmanları hem de toplum sağlığı kuruluşlarının diyette yüksek oranda tuz tüketimi ile hipertansiyon, serebrovasküler inme ve diğer kardiyovasküler komplikasyonlar arasındaki ilişkiyi endişeyle izlemeye başladıklarını belirtti.
TUZ AZALTILIRSA HİPERTANSİYON AZALIR
Böbreklerin az çalışmasının vücuttaki tüm dengeleri alt üst ederken, çalışmamasının hayatın sona ermesine neden olduğunu vurgulayan Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, "Antropologlar, günümüzde Kalahari Çölü'ndeki Busmenler, Avustralya yerlileri ve Güney Amerika'da Amazon yağmur ormanlarında 20 - 30 bin yıldan beri taş devri koşullarında yaşadığı anlaşılan Yanomamo yerlileri üzerinde yapılan çalışmalar ile bu toplulukların sıfır tuz alımıyla yaşadıklarını doğrulamıştır. Yanomamo yerlilerinin hiç tuz almadıkları ve bu toplumun bireylerinde hipertansiyon olmadığı gösterildi. Kronik böbrek hastalığına yol açan nedenlerden birisi hipertansiyon, diğeri ise şeker hastalığıdır. Tuzu azaltırsak hipertansiyon da azalır, hipertansiyon azalırsa böbrek yetmezliği azalır" diye konuştu.
DİYALİZ HASTALLARINDA TUÇ ALIMI
Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, diyaliz hastalarının günlük tuz alımının 2-3 gramı geçmemesi gerektiği ve günlük 2 litre su tüketmeleri gerektiğini ifade etti. Diyaliz hastalarının sıkı kilo kontrolü yapması gerektiğini sözlerine ekleyen Dr. Akın, şunları söyledi: "Diyaliz hastaları sıkı tuz kısıtlaması yapmalıdırlar. Böylelikle tansiyon ilaçlarını kullanmalarına da gerek kalmaz. Yemek pişirme ve yeme sırasında hiç tuz ve ev salçası kullanmamalıdırlar. Varsa, tuzsuz ekmek, tuzsuz peynir-zeytin tüketmeli ve hazır gıda tüketiminden kaçınmalıdırlar. Ayrıca diyaliz hastaları günlük 2 litre su tüketmelidirler. Ancak, 2 diyaliz arasında 2,5 kilodan fazla su alınmaması gerekir. Tuzlu yiyen ve çok su içen diyaliz hastalarında, seanslar sırasında tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır. Bu durum geriye kalan böbrek işlevlerinin daha da azalmasına ve uzun vadede hasta ömrünün kısalmasına neden olur."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.