BÖBREKLERİNİZİN SAĞLIĞINA DİKKAT EDİN
İnsan böbrekleri hayati bir görevi yerine getiren etkileyici bir tasarıma sahip küçük biyolojik mucizelerdir. Bu ikiz organların ciddi bir süre yetersizlik göstermesi veya iflası yaşamı tehdit edebilir. Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat, böbrek sağlığı hakkında önemli açıklamalarda bulunarak bu organları korumak için dikkat edilmesi hususlar hakkında bilgiler verdi.
BÖBREĞİN VÜCUDUMUZ İÇİN ÖNEMİ
Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat “Böbrekler hücrelerimizde oluşan atık zararlı maddeleri atan vücudun metabolik süreçlerinin önemli bir parçasıdır. İdrarı toplar ve idrar yolu vasıtasıyla zararlı maddeleri atarlar. İdrarın yanı sıra, metabolik süreçlerden oluşan aşırı su ve toksinler bir süzgeçten geçer gibi vücuttan atılır. Ayrıca, kanda aşırı asitliği önlemek için asit-baz dengesini düzenler. Böbrekler aynı zamanda hormon üreterek kan basıncını düzenleme gibi önemli bir fonksiyona da sahiptir. Böbrek hastalıklarının nedenleri farklı olabilir. Çeşitli enfeksiyonlar (glomerulonefrit) böbrek dokusunda çoğunlukla kalıcı hasar bırakır. Hatta yaygın bir hastalık olan yüksek kan basıncı (hipertansiyon), böbreklere ciddi hasarlar verebilir.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Böbrek yetmezliği erken evrelerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bunun için hastalığı saptamanın en etkin yolu, kan ve idrar tahlillerinin belirli aralıklarla yapılmasıdır. Erken teşhis ile böbrek yetmezliğini yavaşlatmak ve tedavi etmek mümkündür. Diyabet, yüksek tansiyon, fazla kilo ve anne, baba ya da yakın akrabalarda böbrek yetmezliği hikayesi gibi bu risk faktörlerinden biri veya bir kaçı varsa böbrek fonksiyonlarının 6-12 ayda bir kontrolü gereklidir.
BÖBREK SAĞLIĞINIZ İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN
Böbrek sağlığını korumak için, Kan şekeri belirli aralıklarla kontrol edilmeli, Kan basıncı takip edilmeli, Sağlıklı beslenmeli ve tuz alımı sınırlanmalı, Yeterli su tüketilmeli, Sigarayı bırakılmalı ve içilen ortamlardan uzak durulmalı, gereksiz yere ağrı kesici ve antibiyotik kullanılmamalı, taş ve idrar yolu enfeksiyonlarının nedeni öğrenilmeli ve son olarakta düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır" diyerek sözlerine son verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.