Bu besinleri tüketirken 2 kere düşünün
Özellikle tatil dönemlerinde dışarıda yeme alışkanlığı, otellerin açık büfeleri, açıkta satılan yiyecekler zehirlenlenmeleri de beraberinde getiriyor. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi önem taşıyor. Memorial Hastanesi'nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk yaz aylarında bazı besinleri tüketirken 2 kere düşünmemiz gerektiğini belirterek bunları şöyle sıralıyor: "Kırık çatlak kirli yumurta, çiğ et, tavuk, dondurulmuş besinler, kapakları şişkin, kutusu hasarlı konserve besinler, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, barbunya, mercimek, tarhana gibi kuru baklagiller, mayonez, iyi yıkanmamış sebze meyveler (hazır salatalar)kremalı pasta gibi kremalı, soslu tatlı ve yemekler.
Açık büfenin en iyi seçenekleri makarna ve ayran
Tatilde açık büfe alanlarda ve otellerde besin zehirlenmelerinden korunmak için neler yapılması gerekenleri de maddeler halinde özetledi Dyt. Selçuk: "Mayonez ile soslanmış yemekler ve mezeler tercih edilmemelidir. "Çiğ et ile hazırlanan tütsülenmiş, şarküteri besinler bakterilerin çabuk üreyebildiği besinlerdir.Yaz aylarında tüketilmesi sakıncalıdır. "Soğuk zincire dikkat edilmeden bozulabilen donduruluş besinler, riskli gruptur. Hazır köfte kullanan bir restorandan yemek, gıda zehirlenmesine sebep olabilir.
"İyi pişmemiş tavuk veya içi kırmızı köfteyi kesinlikle tüketmemek gerekir.
"Tercihen kremasız çorba ve yemekler alınmalıdır.
"İyi pişmiş ızgara et ve yanında haşlanmış makarna pilav ile içecek olarak son kullanma zamanı geçmemiş ayran iyi bir alternatif olabilir.
"Tatlı olarak ise meyveli tatlılar, dondurma veya sütlü tatlılar alınabilir.
En sık yapılan yanlış: Geç kahvaltı
Beslenme açısından tatil seçeneklerinden hangisi daha uygundur, şeklindeki sorumuzu da şöyle yanıtladı Dyt. Selçuk: "Tatile gidenlerin yaptığı en sık hata, kahvaltıyı oldukça geç saatte ve aşırı miktarlarda yapıp, öğle öğününü atlamaktır. Oysa ki, öğün atlamak metabolizmayı yavaşlatır, akşam hızlı tüketilen fazla yemek de kısa sürede harcanamayacağı için depolanır. Bu nedenle tatilde sağlıklı beslenmenin ilk adımı, ana öğünlerin atlanmamasıdır. Öğle yemeğindeki en iyi alternatifler; tost ayran, bir tabak sebze yemeği ve cacık, karışık bir salata ve limonatadır. Tam pansiyon ve her şey dahil seçenekleri ise 24 saat yiyecek ve içeceğin bulunabileceği, bilinçli düşünüldüğünde daha sağlıklıdır. Burada öğünlerde; biri salata tabağı diğeri de her kişide farklı porsiyonların düşünüldüğünde genel olarak; 3-4 köfte, 2şer kaşık sebze veya mezenin ya da yine 2'şer kaşık makarna veya tahıllı besinlerin bulunduğu zengin ikinci tabak, göz doldurucu ve sağlıklıdır. Bu tip yerlerin de tek dezavantajı, yemeğin hemen ardından yenilen üçüncü dolu olarak alınan tatlı tabağıdır. "
Tatlı tüketimi nasıl olmalı?
Tatlı, yemeğin üzerine değil öğleden sonra ya da akşam yemekten 2 saat sonra tüketilmelidir. Sütlü meyveli tatlılar, dondurma gibi yaz tatlıları seçilmelidir. Ayrıca açık büfe dışında gün boyu ulaşılabilir olan gözleme, lahmacun, pizza ve pide gibi hamur işi besinler bir ana öğün kalorisindedir. Bu besinleri yemek aralarında değil örneğin bir öğle yemeği yerine tüketmek gerekir.
Tatilde enerji depolamak ve işe dinç dönebilmek için ne önerirsiniz?
İlk şart: iyi uyku ve iyi bir dinlenmedir. İkinci şart: kilo almadan dönmektir. Kilo almak hem fizyolojik, hem psikolojik hem de hastalıklara yakalanma riski açısından zararlıdır. Diğer şart ise; sağlıklı beslenme modeline uymaktır. Bol bol taze meyve ve sebze, az yağlı yemekler tüketmek, bol su içmek tatlıları ve tuzluları tadında tüketmek, sindirimi güçleştirmez, bedeni yormaz. Metabolizmayı hızlandırıcı etki yapar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.