Bu hastalık sizi depresyona sokabilir!

Bu hastalık sizi depresyona sokabilir!
KOAH'lı kişi, “Daha da kötü olacağım” kaygısıyla depresyona girebiliyor

Bu durumda en büyük görev, hastanın yakın çevresine düşüyor. Onu bu olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak hem moralini düzeltiyor hem de hastalığın seyrini olumlu etkiliyor

Diğer tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi KOAH olduğunu öğrenen hasta da öncelikle bu durumu yadsıyor. Ardından öfke ve huzursuzluk gibi psikolojik sorunlar yaşamaya başlıyor. En son dönemdeyse hastalığı kabulleniyor. Ancak bu kabullenme depresyon ve kaygı bozukluklarını da beraberinde getirebiliyor. Ruhsal sorunlar hastalığı alevlendirebildiği için KOAH'lı hastaların psikolojik sorunlarının mutlaka çözülmesi gerekiyor. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden psikiyatri uzmanı Aylin Aksoy Çoban, KOAH'lı hastaların morallerini yüksek tutmak için önerilerde bulundu.

Hastalık kabullenmeyince ilerliyor
“KOAH olduğunu öğrenen kişi eğer hastalığı yadsıyor ya da yok sayıyorsa, sigara içmeye devam edebiliyor. Hastalığı küçümserken “Günde beş sigaradan ne olacak, ben eskiden günde iki paket içiyordum” gibi ifadelerle kendini haklı çıkarmaya çalışıyor. Yok sayma ve küçümseme dönemi geçtikten sonra hastalıkla yüzleşiyor, sigarayı bırakma girişimlerine başlıyor. Ancak bu süre boyunca hastalık ilerlemiş oluyor. Durumun ciddiyetini daha çabuk kabullenen kişiler ise hemen sigarayı bırakıyor.

Depresyon ve kaygı bozukluğu gelişebiliyor
KOAH'lılar durumlarının daha da kötü olacağı düşüncesiyle sürekli bir endişe hali içinde oluyor. Bunun sonucunda da kaygı bozukluğu ya da depresyon gelişebiliyor. Depresyon geliştiğinde kişinin mücadele gücü azalıyor. Bu nedenle hasta yakınlarının mutsuzluk, karamsarlık gibi belirtileri fark ettiklerinde doktoru bu konuda uyarmaları gerekiyor. Bazı durumlarda psikiyatrik destek de öneriliyor. Böylece hastalığın ilerlemesi engellenebiliyor. Ayrıca hastanın aşırı kaygı, huzursuzluk, dar alanlara girememe, kalabalık ortamlardan kaçınma ya da girmek istememe, aniden başlayan nefes darlığı gibi kaygı yakınmalarını da doktoruna iletilmesi gerekiyor. Çoğu zaman bu durum hastalık belirtilerinin alevlenmesi şeklinde yorumlanabiliyor. Ancak asıl nedeni hastanın yaşadığı kaygı bozukluğu oluşturuyor. Bu durumda yapılacak düşük doz ilaç yardımı, hem kaygıyı azaltıyor hem de hastalık belirtilerini hafifletmeye yardımcı oluyor.

Düzgün moral, başarıyı artırıyor
Her hastalıkta olduğu gibi KOAH'ta da morali yüksek tutmak, hayata küsmemek, yaşamdan kopmamak hastalıkla mücadelede önemli yer tutuyor. Hastanın morali ne kadar yüksek olursa bağışıklık sistemi de o kadar iyi çalışıyor. Bağışıklık sisteminin iyi çalışması da hastalıkla mücadeleyi daha verimli kılıyor ve yüz güldürücü sonuçlara daha çabuk ulaşılıyor.

Yalnız olmadığını hissetmesi önemli
KOAH'lı bir hastanın durumu tüm ailesini olumsuz etkiliyor. Zor nefes alan, eskisi kadar aktif olamayan bir yakınını görmek ailedeki diğer bireyleri üzüyor. Herkes daha temkinli davranmaya başlıyor. Bu durumda beklentiyi biraz düşürmekte fayda var. Ancak hiçbir zaman hastadan umudu kesmemek ve yanında olduğunu hissettirmek gerekiyor.”


PROFESYONEL DESTEK
Ailenizde veya çevrenizde KOAH'lı biri varsa ona yapacağınız en büyük iyilik, sigarayı bırakmasına yardımcı olmak. Başlangıçta sigara konusunda dürüst olmasını sağlayın ve sabırlı olun. Yıllardır günde iki paket içen birinin bir anda sigaradan vazgeçmesini beklemeyin. Bu konuda sigara bırakma programlarına başvurmak iyi bir yöntem olabiliyor. Aşırı bağımlılık durumlarındaysa psikiyatrik destekle sigarayı bırakma gerçekleştirilebiliyor.

YAKINLARIN TAVRI ÖNEMLi

KOAH'lı bir kişinin yakınları da aynı ölçüde kendilerine dikkat etmeli. Bu nedenle;
- Sigara içmemeleri,
- Hastalığın genetik olması nedeniyle kendilerine ve sağlıklarına daha fazla dikkat etmeleri,
- Hastaya moral vermeleri,
- Özellikle depresyon ve kaygı bozukluğu gelişme riskini akılda tutmaları
- Hastaya karşı daha duyarlı olmaları gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.