BU İŞ NE OLACAK?
Samsun'un marka değeri Samsunspor; Gençlik ve Spor Bakanı'nın, Samsun Valisi'nin ve Taraftarlar Derneklerinin baskıları sonucu Olağanüstü Kongreye gidiyor. Yapılacak seçimde kim aday olursa olsun, burada söz konusu SAMSUNSPOR'un menfaatidir. SAMSUNSPOR Bu şehrin en önemli markasıdır. Ona gelecek, getirilecek zarar tüm Samsunluları ilgilendirir. Bakkal borç defteri gibi tutulan hesaplarla Samsunspor yönetilemez. Eski Yöneticiler hep bu şekilde hesap-kitap işlerini yürütmüşler. Bu arada Samsunspor'a verilen ve kasaya girmesi gereken paralar buhar olup gitmiş! Kimse hesabını veremiyor. Ortada resmi makbuz yok, fatura yok, belge yok! Kasaya girmesi gereken paralar yok..! Bu paralar kimin hesabına, cebine girmiş? Yeminli Mali Müşavirin, Mahkemenin Bilirkişi olarak tayin ettiği kişi, defter ve kayıtları incelediğinde, kayıt dışı bir sürü hesapla karşılaşmış. Muhasebe kayıtları düzgün bir şekilde yapılmamış. Giren-çıkan paraların nereye ve nasıl verildiğinin kanıtı yapılamamış. Ortada 1,250(Bir trilyon 250 milyar) bin lira kayıp gibi gözüküyor. Dönem Erkut Tutu dönemi. Erkut Tutu dönemi her ne kadar Genel Kurulda aklanmışsa da, kongreye katılanların genellikle uyguladığı sistem aşağı yukarı aynıdır ve tüm Genel Kurullarda Yönetim Kurulu Hesapları bilinçsizce aklanmıştır. Kimse hesap sorma yetkisini ve cesaretini kendisinde görememiş, Samsunspor'da bu kara günlere teslim olmuştur. Bundan dolayıdır ki, Samsun şehrinin ileri gelenleri, iş adamları, gelir-gider hesapları bakkal borç defteri gibi tutulan Yönetimlere para verme, yardım etme yönünde bir eğilim göstermemiştir. Ancak Eski ve Yeni Gençlik Spor Bakanları, AK Parti İl Başkanı, Metro Turizm gibi yardıma koşanlar, Samsunspor'u en zor zamanlarda kurtarma yönüne gitmişlerdir.
Şu anda tek Başkan adayı gibi görünen, Erkut Tutu'nun Samsunspor Başkanı olduğu dönemlerde, Mahkeme tarafından Bilirkişi olarak seçilenYeminli Mali Müşavir'in, Mahkemeye sunduğu rapora göre; hesabı verilmeyen paralar orta yerde dururken, yeniden Başkan Adayı olması amacının, Eğer Başkan seçilirse, Mahkeme sürecindeki dosyaların rafa kaldırılacağı ve hesap verme döneminin uzayacağı kamuoyunda dile getirilmektedir!
Erkut Tutu'nun Samsunspor Başkanı olduğu dönemde İçişleri Bakanlığı Denetçileri denetleme yapmış ve rapor sunmuş.
İçişleri Bakanlığı Dernek Denetçileri tarafından 21.02.2013 tarihli denetim raporunun sonuç bölümünde, "25.05.2012 tarihli 81 yevmiye maddesinde kayıtlı 1.923.471,48 TL .lik kasa çıkışı bulunmaması, ile 10.04.2011 tarihli ve 53 Numaralı Yevmiye maddesinde kayıtlı 150.000-TL ve 25.05.2012 tarih ve 81 yevmiye maddesinde kayıtlı 1.262.000-TL.lik 5 ayrı işlemle kayıt altına alınan kasa çıkışına ait gider belgelerinin bulunmaması hususunun DERNEK MALİ KAYITLARININ, MENFAATE SARF EDİLMESİ VEYA GİZLENMESİ anlamına geleceği değerlendirildiğinden, Dernekler Kanununun 32/1 maddesinde yer alan "HER NE SURETLE OLURSA OLSUN KENDİSİNE TEVDİ OLUNAN, DERNEĞE AİT PARA VEYA PARA HÜKMÜNDEKİ EVRAK, SENET VEYA SAİR MALLARI KENDİSİNİN VEYA BAŞKASININ MENFAATİNE OLARAK SARF VEYA İSTİHLAK VEYA REHNEDEN VEYA SATAN, GİZLEYEN, İMHA, İNKAR, TAHRİF VEYA TAĞYİR EDEN YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE ÜYELERİ VE DENETÇİLER İLE DERNEĞİN DİĞER PERSONELİ TÜRK CEZA KANUNUNUN GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNA İLİŞKİN HÜKÜMLERİNE GÖRE CEZALANDIRILIR." Raporu düzenlenmiş, Cumhuriyet Başsavcılığına SUÇ DUYURUSU'nda bulunulmuş, İl Dernekler Müdürlüğü'de Raporu ve Suç Duyurusu bilgisini, zarara uğradığı için Samsunspor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı'na rapor ekiyle birlikte iletildi.
Bu durum daha sonra Samsun 4.Asliye Ceza Mahkemesi'nce, Kamu Hukuku olarak, İsmail Erkut Tutu, Cevdet Ergin ve Ömer Çoruh hakkında 'Hizmet nedeni ile güveni kötüye kullanma" suçları iddiasıyla dava açılmış, Mahkeme olayı Mali Müşavir Ali AYÖZ'e Bilirkişi olarak tevdi etmiş, bilirkişi raporunun sonuç bölümünde ise,"99 numaralı mahsup fişinde oluşturulan, 1.923.471,48 TL-Kulüplere transfer giderleri adı altındaki gider kaydına herhangi bir Yönetim Kurulu Kararı bulunmadığı, buna ilişkin gider belgesi ibraz edilmediğinden, defterlerin usulüne uygun tutulmamasından ziyade, dernek mali kayıtlarının menfaate sarf edilmesi veya gizlenmesi anlamına geleceği" değerlendirmesinde bulundu. Mali Müşavir ayrıca; Orhan Taşdelen ve Kenan Yelek'in beyanları dışında ki kanıtlar, tediye fişleri ile maç prim listelerinin birbirini doğrular nitelikte kanıtlar olmadığı, maç prim listelerinin düzenleyicisi, dağıtanı, dağıtımına karar vereni, dağıtım miktarının belirlenme iradesi, hak sahibinin aldığının imza ile belli olması gibi özellikleri barındırmadığı anlaşılmakta olup, KAĞIT NİTELİĞİNDEN ÖTE BİR DEĞER taşımadığı" kanaati 19.04.2014'de belirtildi.
Şimdi iddia edilen bütün bu kayıtlar, belgeler, raporlar, mahkeme davası orta yerde duruyorken, henüz dava sonuçlanmamış, suç işledikleri yönünde açılmış davaları devam eden İsmail ERKUT TUTU ve diğerleri nasıl oluyor da, Samsun'un markası olan SAMSUNSPOR'a Başkanlık yapmak için yeniden ADAY olabiliyor. Kamuoyu şöyle diyor, "Ey Erkut Tutu, senin döneminde mali değer taşıyacak kayıtlara göre değilde, bakkalın borç defteri gibi işlenmiş kayıtlarla Kulübü yönettiniz ve ortada kaybolmuş hesabı verilmemiş milyarlarca lira var. Önce Mahkemece aklanın, sonra kamuoyu nezdinde kabul görün, ondan sonra ancak ADAYIM deme hakkına sahip olabilirsiniz" şeklinde olumsuz kanaat belirtiyor. Bazıları da, "Eğer yeniden Başkan seçilirse, dosyaları alt-üst edecek, Mahkeme sürecini uzatacak, Müruru zaman yani zaman aşımına uğratacak, dava kapanacak" diye iddiasında bulunuyor.
Samsunspor'un Olağanüstü toplantısı 27 Aralık tarihinde yapılacak ve bakalım o güne kadar ne tür gelişmeler yaşanacak, Kamuoyu bu tarihe kilitlenmiş ve sabırsızlıkla neticeyi bekliyor.
ADNAN BAHADIR'IN KÖŞE YAZISI İÇİN LİNKİ TIKLAYIN
https://www.dengegazetesi.com.tr/author_article_detail.php?id=9656
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.