Bu mandalinaya aman dikkat!
Kış aylarının en sevilen meyvelerinden olan narenciye ürünlerinden özellikle mandalina ve portakalın "albeni" katmak amacıyla gaz verilerek sarartıldığı, ardından parlak görünmesi ve dayanıklı olması için mumyalandığı bildirildi.
Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, yaptığı açıklamada, ağaçtan yeşil renkli olarak toplanan narenciyelerin, tüketiciye ulaşana dek birtakım kimyasal işlemden geçtiğini söyledi. Narenciye ürünlerinden özellikle mandalina ve portakalın toplandıktan sonra kapalı bir ortamda "Etilen Gazı" ile sarartıldığını vurgulayan Çakman, daha sonra bu ürünlerin dayanıklı olması ve parlak görünmesi için mumlandığını kaydetti.
SAĞLIKLI AMA YİNEDE RAĞBET GÖRMÜYOR
Çakman, dikkatli kullanılan zirai ilaçların ve diğer işlemlerin genellikle meyvelerde insan sağlığına zarar verecek düzeyde olmadığını ancak zaman zaman mandalina ve portakallar üzerinde olması gerekenden fazla ilaç kalıntısına rastlandığını belirtti. Bazı firmaların narenciye ürünlerine işlem yapmadığını anlatan Çakman, bu ürünlerin daha sağlıklı olmasına karşın fazla rağbet görmediğinin altını çizdi.
ÇEKİRDEKLİ ÜZÜN TERCİH EDİLSİN
Üzümde de zirai ilaç kullanımının yaygın olduğunu dile getiren Çakman, özellikle çekirdeksiz üzüm için hormon ilaçlarının kullanıldığını belirtti. Çakman, Avrupa'da çekirdeksiz üzümün fazla tercih edilmediğini kaydederek, "Ülkemizde üzüm çekirdeksiz olarak daha fazla sevilir. Oysa üzümün çekirdeği de insan için çok faydalıdır. Çekirdeksiz üzüm için bazı kimyasallar kullanılıyor. Bu kimyasallar doğru miktarda kullanılırsa insan sağlığına zarar vermez" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.