Bu tip baş ağrılarına dikkat edin

Bu tip baş ağrılarına dikkat edin
Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Levent Ertuğrul İnan...

Baş ağrısı çekenlerin ayda 10'dan fazla ağrı kesici ya da migren ilacı kullanmasının, ağrının sıklaşması riskini artırabileceği uyarısında bulundu.

nan, Türkiye'de toplumun yaklaşık yüzde 16'sında migren, yüzde 35'inde de "gerilim tip" baş ağrısı görüldüğünü söyledi. Migren ve gerilim tip baş ağrısının daha çok kadınlarda görüldüğünü kaydeden İnan, özellikle 20-40 yaş arasındaki kadınların daha sık ağrı çektiğini belirtti.

BU AĞRILARDA BEKLEMEDEN DOKTORA GİDİN

Aniden başlayan, önceki ağrılara benzemeyen, gittikçe şiddetlenen, ateş, kuvvetsizlik, çift görme, görme kaybı, şuur değişiklikleri gibi belirtiler ile bulantı ve kusmanın giderek arttığı baş ağrılarının tehlikeli olabileceğine işaret eden İnan, bu tip ağrılarda oyalanmadan doktora başvurulması gerektiğini bildirdi.

Migren ağrısının genellikle tek taraflı, zonklayıcı, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği, 4-72 saat süren, ışık ve sesten rahatsız olma gibi durumların bulunduğu şiddetli ağrılar olduğuna dikkati çeken İnan, şöyle konuştu:

"Baş ağrısını stres, uykusuzluk, açlık gibi etkenler başlatabilir. Stres ile baş etme yöntemlerini yaşamımıza uygulayabilir, uyku ve beslenme gibi değişkenleri düzene sokabilirsek baş ağrısı sayısını azaltabiliriz. Kendimizi tanıdıkça baş ağrımızla yaşamak ve baş etmekte daha donanımlı hale geleceğimiz bir gerçektir."

SIK İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT

Eski migren ve gerilim tip baş ağrılarında daha önce reçetelendirilmiş ilaçların kullanılabileceğini ifade eden İnan, ilaçların kendilerine özel yan etkileri bulunduğunu, bu nedenle prospektüsleri okunarak ve doktorun uyarıları doğrultusunda kullanılması gerektiğini vurguladı.

Sık ağrı kesici ve migren ilacı kullanılmasının ağrı sayısını artırabileceğini aktaran İnan, "Baş ağrısı olanların ayda 10'dan fazla ağrı kesici ya da migren ilacı kullanması, ağrının sıklaşması riskini artırabilir" dedi.

YENİ TEDAVİLER

İnan, kronik migrenle ilgili yeni tedaviler konusunda da bilgi vererek, botulismus toksini (botoks) uygulamaları, kafa arkası büyük oksipital sinir bloklanması ve sinir stimulasyonu cihazlarının yeni tedavi yöntemleri olduğunu söyledi. İnan'ın verdiği bilgiye göre, botulismus toksini uygulaması yüz, baş ve boyun bölgesindeki 31 noktaya yapılıyor.

Özel iğneler kullanılarak yapılan işlem sonrasında kurallara uyulduğu takdirde hastalar, günlük hayatlarına ara vermeden devam edebiliyor. Uygulama, gerektiğinde 3-6 ay sonrasında tekrar edilebiliyor. Baş ağrısı için kullanılan en sık sinir blokajı, "Oksipital sinir blokajı". Baş ağrısı için sinir blokajı tedavisi, başın arkasındaki oksipital sinirler üzerinde yapılıyor.

Genel kural olarak enjeksiyon yapılan bölge, ense ile oksipital kemik sınırı arasında bulunuyor. Hangi hastaların sinir blokajına cevap vereceğini tahmin etmek ise uzmanlık gerektiriyor. Vücudun her noktasında hissedilen kronik ağrıya uygulanabilen sinir stimulasyonu yöntemi ile ağrılı bölgeye düşük voltajlı elektrik akımı verilerek, ağrıya neden olan sinir iletimi engelleniyor. HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.