Buğday üretiminde artış bekleniyor

Buğday üretiminde artış bekleniyor
Bu yıl kuraklık tehlikesinin olmaması nedeniyle, buğday üretiminin 20 milyon ton civarında olması bekleniyor. Geçen yıl buğday üretimi 17.8 milyon ton olmuştu

Bu yıl kuraklık tehlikesi beklenmezken, buğday üretiminin 20 milyon ton civarında olması bekleniyor. Böylece Türkiye'nin buğday ithal etmesine gerek kalmayacak. Buğday sezonunun açılmasına kısa bir zaman kalırken, buğday ekilişinden bu yana geçen 7 aylık dönemde normalinden yüzde 13 fazla yağış gerçekleşti ve böylece buğdayda verim artışı gözlendi.

BUĞDAY SIKINTISI OLMAYACAK
Geçen yıla göre yağışta artışın yüzde 32 oranında olması nedeniyle buğdayda verimin arttığı belirtildi. Geçen yıl 17.8 milyon ton olan buğday üretiminin, bu yıl 20 milyon ton civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu rakam, geçen yıla göre üretimde yüzde 15 civarında bir artış olacağı anlamına geliyor. Türkiye'nin yıllık buğday tüketiminin 18 milyon ton civarında olduğu göz önüne alınırsa, Türkiye'de bu yıl buğday sıkıntısı olmayacağı gibi, buğday ithal etmesine de gerek kalmayacak.

GÜBREDE ARTIŞ ÇİFTÇİYE
YÜK OLMAYA DEVAM EDİYOR
Girdi fiyatlarında özellikle gübrede yüzde 100'ü bulan artışlar, çiftçiyi giderek yoksullaştırırken, tarım sektörünün kriz döneminde büyümesi nedeniyle istihdamda artış yaşandı. Hükümetin tarım sektörüne destek vermesi halinde istihdamın daha artacağı ve bunun ülke ekonomisine büyük bir getiri sağlanacağı kaydedildi. Çiftçinin krediyle desteklenmesi halinde, TMO'nun yeniden devreye sokularak buğday fiyatının düşürülmesine karşı önlem alması gerekiyor. Yapılan hesaplara göre bu yıl buğdayın satış fiyatının normal koşullarda 70 kuruş civarında olması bekleniyor. TMO'nun bu civarda bir alım fiyatı ilan etmesi, buğday ithalatına izin vermemesi, dahilde işleme rejimi kapsamına giren buğdayın amacı dışında piyasaya verilmesini önlemesi, buğday üreticilerine verilecek en büyük destek olacak.