Buğdayda pas hastalığına dikkat!

Buğdayda pas hastalığına dikkat!
İlimiz buğday ekiliş alanı 1.027.520 dekardır. Buğday bitkisi Üreticilerimizin Büyük bir kesiminin geçim kaynağını teşkil etmekte olup stratejik önem arz etmektedir.

Buğdayda pas hastalıkları iklim şartlarının epidemi yaptığı yıllarda önemli ölçüde verim kayıplarına neden olmaktadır. Geçmişteki bazı yıllarda olduğu gibi bu yılda Mart ayı oldukça yağışlı ve nemli geçmiştir. Sıcaklığın 10-150 C  civarında seyretmesi ve % 90 civarında yüksek nem olması hastalığın seyrini artırmaktadır. 

          PAS HASTALIKLARININ  BELİRTİLERİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI

Sarı pas: En erken görülen pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de, sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur.

Kahverengi pas: Genellikle yapraklarda görülür ve bu nedenle "Yaprak pası" olarak da isimlendirilir. Bunlar portakal sarısı veya koyu kahverengindedir. Hastalığın ilerlemesi ile püstüller üzerindeki epidermis parçalanır, ancak bu durum Kara pas'taki kadar belirgin değildir. Bu pas genellikle bitkilerde sarı pas'tan sonra kara pas'tan önce görülür.

Kara pas: Buğdayın yaprak, sap ve başaklarında görülen bir hastalıktır. İlk belirtiler yaprak ve saplarda oldukça büyük, oval veya uzunca koyu turuncu, çoğunlukla kahve renkli püstüllerdir. Püstüllerin yaprak epidermisini patlatarak yırtması nedeniyle, püstülleri çevreleyen epidermis beyaz yaka şeklini alır. Mevsim sonunda yazlık sporlar yerine, koyu kahverenginden siyaha kadar değişen renkte kışlık sporlar oluşur.

Buğdayda pas hastalıklarının oluşturduğu zarar, iklim şartlarına göre değişir ve zaman zaman epidemi yaparak büyük zararlara neden olabilmektedir. Ürün kaybı, çeşitlerin duyarlılıklarına, çevre koşullarına, etmenlerin ırklarına göre değiştiği gibi, yıldan yıla bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Sarı pas, erken dönemde çıktığı için en önemli pas türü olup tüm bölgelerimizde görülmesi mümkündür. Kahverengi pas ve Kara pas ise geç dönemde ortaya çıkmasından dolayı ekonomik öneme sahip değildir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.