Burkay: Erdoğan'ın o açıklaması olumlu

Burkay: Erdoğan'ın o açıklaması olumlu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terör örgütü PKK'nın yöneticileri ile ilgili yaptığı açıklamada...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terör örgütü PKK'nın yöneticileri ile ilgili yaptığı açıklamada, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplam örgütleri tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

'PKK'NIN SİLAH BIRAKMASINDAN YANAYIZ'
Pakistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın "Silahların susturulması çözüm değil, silahın bırakılması lazım. Silah teröristin elinde duruyorsa bu çözüm değildir. Vakti saati geldiğinde silahlar yeniden patlayabilir. 'Biz farklı ülkelere gidebiliriz' derlerse olabilir. Örgütün önemli bir kısmı Kandil ve Mahmur'da bulunuyor. Bunlar farklı ülkelere gitmek isterse gidebilir" sözlerini AA muhabirine değerlendiren Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, parti olarak öteden beri PKK'nın silah bırakmasından yana oldukları söyledi.

GERÇEKÇİ OLAN BUDUR

Bu konuda atılması gereken ilk adımın silahların karşılıklı susturulması olduğunu belirten Burkay, ''Gerçekçi olan budur. Çünkü bir taraf silah kullanır ya da operasyon yaparken diğer taraf en azından kendisini savunmak durumunda kalır. Silahların karşılıklı susmasının ardından başlayacak diyalog süreci ve atılacak güven verici adımlarla birlikte PKK'nın tümden silah bırakması sağlanabilir. Kürt halkının talepleri yönünde yeni adımların atılması silah bırakmayı kolaylaştırır. Silah bırakanlara siyasetin yolunun açılması da söz konusu güven verici adımlar arasındadır'' dedi.
Gazeteci - Yazar Orhan Miroğlu da, Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının sanki açlık grevi başlayan diyaloğun devam ettiğini gösterdiğini, Oslo sürecinden farklı bir durum ile karşı karşıya kalınabilineceğini, onun da Kandil değil ama Öcalan'ın pozisyon aldığı bir süreç anlamına gelebileceğini söyledi.Bu durumda Öcalan'ın 1999 yılında Türkiye'ye getirildikten sonra Türkiye'deki silahlı örgüt mensuplarına ülkeyi terk etme çağrısına benzer bir sonuç çıkabileceğini vurgulayan Miroğlu, şöyle konuştu:''Fakat Suriye'de Özgür Suriye Ordusu ile PYD güçleri arasındaki çatışmaları ve her geçen gün artan çatışmaları hatırlamakta fayda var. O dönem ülkeyi terk etme çağrısı Kuzey Irak gibi görünüyordu. Ama koşulları nasıl olur, nasıl gerçekleşir şimdiden bunu söylemek erken ama böyle bir çağrının muhtemelen cevap bulacağı yerin Suriye olabileceği ihtimal dahilindedir. Bu çağrının siyasi manada yerini bulması için hükümetin bir af tasarısı üzerinde de durması gerekir. Çünkü hem içerdeki tutukluların hem de normalleşme halinde Türkiye'ye yurt dışından yeniden dönmesi beklenen binlerce PKK mensubunun durumunda ve siyasi sürece normal yurttaşlar gibi katılmasında ciddi problemler belirsizlikler varken, Öcalan'ın böyle bir çağrı yapmasını beklemenin çok gerçekçi olacağına inanmamak gerekir.''Şırnak Barosu Başkanı Nuşirivan Elçi ise, daha önceki müzakerelerde de bu hususun konuşulup tartışıldığını anlatarak, ''Olayın çözümüne ilişkin olumlu detaydır. Önemli olan olaya yönelik ciddi ve somutların atılmasıdır. Ciddi bir müzakere olursa bu detaylar da taraflar arasında konuşulur orta yol bulunur'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.