Bursa’da Kuyumculuk İşleri

Bursa’da Kuyumculuk İşleri
Değerli taşlardan ve metallerden küpe, gerdanlık, bilezik gibi süs eşyalarını yapımını sağlayan kişilerdir.

Değerli taşlardan ve metallerden küpe, gerdanlık, bilezik gibi süs eşyalarını yapımını sağlayan kişilerdir. Kuyumcu aynı zamanda üretilen süs eşyalarının satışının gerçekleştirildiği dükkânlara da denilmektedir. Değerli madenler, metaller kullanılarak üretimi gerçekleştirilen takı, ziynet eşyası gibi kuyum denir. Kuyumcu kelimesi de buradan gelmiştir.

Kuyumcular, sarraf olarak da tanımlanır. Kuyumculuk değerli ziynet eşyalarını satış fiyatı üzerinden daha düşük fiyatlara satın almaktadır ve satış fiyatına da satışını yaparlar. Böylece de kazanç elde etmiş olurlar. Günümüzde yetenekli mücevher sanatçılarının birçok kariyer fırsatı Bursa Kuyumcu ilanları da bulunmaktadır.

Kuyumcular Ne Yapar, Nasıl Kuyumcu Olunur?

Bir kuyumcu, kendisini belirli bir zamanda birçok görevi yaparken bulabilir. Takı dizaynı belki de bu kariyerin en yaratıcı kısmıdır ve önemli, büyük bir hayal gücü ve sanatsal yetenek gerektirmektedir. Ancak mücevher sanatçıları da mücevher parçalarını yapar, onarır, temizler ve restoresini gerçekleştirir. Bazıları ayrıca parçanın değerini belirleme de araştırma ve doğrudan değerlendirme kombinasyonunu sağlayarak mücevherleri değerlendirme de uzman hale gelmiştir.

Birçok mücevher sanatçısı, işlerinin önemli bir kısmını tezgâhta, takı zanaatçılarının uzun senelerdir mücevher parçalarını yaratabilmek ve onarmak için kullanılan araçlara benzeyen aletler kullanılarak yapmaktadır. Bununla beraber birçok yeni teknoloji zanaata girmektedir. Örnek olarak, lazerler genel de mücevherleri kesmek ve karmaşık tasarımları değerli metallere kazıma da kullanılmaktadır. Kuyumcu olabilmek için ise, kuyumcuları farklı kişilikleri vardır. Sanatsal birey olabilme eğilimindedirler. Bu da onların yaratıcı, duyarlı, sezgisel, açık ve ifade edici oldukları anlamındadır.
Kuyumcu İşyeri Nasıldır?

Birçok kuyumcu serbest meslek sahibi olsa da diğerleri de perakende mağazalarda, kuyumculuk tamir atölyeleri ya da mücevher üretimi gerçekleştiren tesislerinde çalışabilmektedir. Perakende kuyumcu dükkânlarında çalışmakta olanlar genel de müşteriler ile etkileşimde olarak, ya öncesinde hazırlanan parçaları seçmesine destek olarak veya özel parçalar için sipariş ve talimatlar gerçekleştirerek çok zaman harcamaktadırlar. çalışanları genel de satılan her mücevher parçaları için komisyon almaktadır.

Tamirhanelerde çalışanlar da genel de çok az gözetimde ya da hiç gözetim de olmadan çok zaman geçirmektedirler. Perakende satış ortamlarında çalışanlar genel de programları belirlerken, müşterilerin dükkânları çok sık ziyaret ettiği tatillerde de çalışmaları gerekebilmektedir.
Tüm mücevher sanatçılarının yaklaşık olarak %50’sinin serbest meslek sahibi oldukları tahmin edilir. Serbest çalışan mücevher sanatçıları kendilerinin çalışma saatlerini belirlemektedirler.

Birçoğu, genel de mücevher yaptıkları atölye ya da stüdyoya sahip olacakları kendi evlerinde çalışırlar. Serbest olarak çalışan kuyumcular genel de eşyalarını zanaat fuarları ve ticaret fuarlarında satmaktadırlar. Birçoğu işlerini online şekilde de satmaktadır. Kuyumculuk yapan birçok sanatçı kendi dükkânlarını açmaktadır. Bu rekabetçi bir ortam olsa da Bursa Kuyumcu ticaretinde güçlü bir itibar oluşturanlar, mücevher tüccarları olarak genel de oldukça başarılı olurlar.

Kaynak:

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.