Büyük Anadolu Hastanesi'nden hipertansiyon uyarısı

Büyük Anadolu Hastanesi'nden hipertansiyon uyarısı
Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Harun Yazgan, hipertansiyon hastalığının dünyada bir milyardan fazla insanı etkilediğine dikkat çekerek...

 "Hipertansiyon kontrol edilmez ise kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, böbrek yetmezliğine neden olabilen önemli bir sağlığı problemidir." dedi.
 
 
Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Harun Yazgan, dünya da bir milyardan fazla insanı etkileyen hipertansiyon hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Hipertansiyonun dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını ifade eden Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Harun Yazgan, "Hipertansiyon basıncının 140/90mm Hg’ye eşit veya üzerinde seyretmesi olarak tanımlanabilir.
Hipertansiyon dünyada bir milyardan fazla insanı etkileyen kontrol edilmez ise kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, böbrek yetmezliğine neden olabilen önemli bir halk sağlığı problemidir.
Yüksek kan basıncının, felçlerin %62’sinde ve kalp damar hastalarının %49’unda sorumlu olduğu bilinmektedir. Dünya’da yetişkin nüfusun yaklaşık bir çeyreği, Türkiye’de ise üçte biri hipertansiyonla yaşamaktadır. 
Hipertansiyonun genelde belirti vermemesi nedeniyle hastaların %25-%50’si hastalığının farkında değildirler. Hipertansiyon hastalığının farkında olan hastalarında ancak %50’sinin kan basıncı kontrol altındadır.
Kan basıncı ölçümü ve takibi hem tanı, hem de tedavinin izlenmesi açısından hayati önemi vardır." dedi.
 
Hipertansiyonun risk faktörlerin arasında Obezite, fiziksel aktivite azlığı, yemek alışkınlıkları ve sigara  kullanımı geldiğini sözlerine ekleyen Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Harun Yazgan, "60 yaş üzeri hasta grubunda hipertansiyon sıklığı %50 oranındadır. Yani iki kişiden biri hipertansifdir. 
Vücut ağırlığının 5 kg azalması kan basıncında önemli oranda azalmaya neden olduğu gösterilmiştir. Haftanın en az beş günü, günde yarım saat yapılacak egzersizin kan basıncında anlamlı oranda arasında düşüş sağlayabilir. Egzersize örnek olarak hızlı yürüme, yüzme ve bisiklete binme verilebilir.
Günlük sofra tuzu alımının 6 gramın (1 çay kaşığı) altında olması gerekmektedir. Fakat Türkiye’de tuz alımı ortalama 18 gr’dır.
Taze meyve, sebze, az yağlı süt ürünleri bitkisel protein, lifli yiyeceklerden zengin, kolesterol ve tuzdan Fakir diyet kan basıncında ciddi oranda düşüş meydana getirdiği gösterilmiştir.
Alkol alımının azaltılması ya da bırakılması ile kontrol edilmeyen kan basıncı kontrol altına alınabildiği gösterilmiştir. Sigara içenlerde hipertansiyon gelişme riski, içmeyenlere göre %15 daha fazla olduğu yapılan çalışmalara gösterilmiştir.
Hipertansiyon tedavisi eğitim, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisini içeren ve hayat boyu devam eden süreçtir.
Kısaca hipertansiyonun tedavisinde sigarayı bırakmak, kilo vermek (özellikle karın bölgesi) diyet yapmak, az yağlı yiyecekler tüketmek ve kırmızı eti azaltmak, düzenli egzersiz yapmalı, alkol almamak, tuz alımını günlük en fazla 6 gr  (bir çay kaşığı)’a kadar azaltmaya ve dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yüksek tansiyon hastalığının belirtileri, sabah ense bölgesinde hissedilen ağrı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, çift görme, burun kanaması ve kulaklarda çınlama olabilir. Daha da önemlisi tansiyon yüksek, hatta çok yüksek olduğu halde bazı hastalarda hiçbir şikayet olmayabilir." diyerek sözlerine son verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.