Çakallı melemeni marka oluyor
Ufak işletmelerde yolculuğuna başlayan, şenlik ve festivallerde sembol haline gelen Çakallı Melemeni, ARGE Sorumlusu Mehmet Köseoğlu'nun üstün gayretleri ve bölgedeki esnafların girişimleri sonucunda ülkemizde marka olma yolunda dev adımlarla ilerliyor. ARGE Sorumlusu Mehmet Köseoğlu, "Tescil girişimlerinde bulunduklarını söyleyen melemenci esnafımız markalaşma yönünde ilçemize ve ilimize büyük kazanımlar sağlanacaktır" dedi
ÇAKALLIDA DOĞDU ÜNÜ AVRUPAYA YAYILDI
Köseoğlu, "Samsun ili Kavak ilçesindeki Çakallı köyü, yarım asrı aşkın Çakallı Melemeni adıyla lezzet durağı olmuştur. Bu yemeğe özgü birçok aşçı Çakallı Köyü'nde yetişmiştir. Aslında melemenin lezzeti bu ustaların maharetiyle mümkün olmuştur. Ustalar, Çakallı Köyü'ndeki restoranlarda özel olarak yetişmiş bu alanda birçok kişi emekliye bile ayrılmıştır. Yıllardır değişmeyen lezzetiyle Samsun'dan güneye ve Karadeniz'e gidenler için özellikle sabah saatlerinde bir kahvaltı durağı olarak Çakallı Melemeni marka değeri haline gelmiştir. Aynı zamanda belirli aralıklarla yaz mevsiminde yörede yapılan şenlik ve festivallerde sembol olmuştur. Türkiye'nin her yerinden insanlar bu işletmelerde bu yemeğin tadına varmaktadır. Güzergâhı Çakallı'dan geçenler için melemen bir bakıma insanlarımız için tadılması gereken bir zorunluluk halidir. Yazılı ve görsel iletişim ağları ve medyada Çakallı Melemeni yemeğinden söz edilmektedir. Gurmeler tarafından da önerilen bir yemektir. Bu markalaşma değerindeki olumlu gelişmeler; son yıllarda Çakallı Melemeni adı altında birçok işletmenin açılması ve bu işletmelerin her geçen gün modernizasyon ve tesisleşmeye önem vermeleri ilerisi için de umut kaynağı olmuştur. Şu anda Çakallı Melemeni, Samsun ili Kavak ilçesi Çakallı Köyü'nde doğarak Türkiye'nin birçok yerinde kendine has adı ve tadıyla bir unvan olarak yayılmıştır" dedi.
PATENT BAŞVURUSU YAPILDI
Çakallı Melemeni için patent başvurusunun yapıldığının altını çizen Köseoğlu, "Sürdürülebilir kalite sistemi çerçevesinde; Çakallı Melemeni yemeğinin üretimindeki hammaddelerin yapısı, gramajı ve üretime ilişkin yemek yapımındaki işlemlerin temizliği, üretim aşamalarının yanı sıra kullanılan aletlerin sağlık şartlarına uygunluğunun sağlanması ve şikâyet hallerinde de denetimi; ilgili kanun ve yönetmelikler ve 555 sayılı KHK hükümlerine uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı Kavak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından yapılacaktır" diye konuştu.
Ramazan AKSOY
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.