Çalışırken fıtık olmayın!
Yaşamının bir döneminde boyun ağrısından yakınmayan insan oldukça azdır diyen Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Nöroşirurji Beyin Cerrahı Op. Dr. Naki Keleş, "Boyun ağrıları, boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga etrafındaki kas ve bağların bozukluğu sonucu oluşur.
Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı bazı olgularda sadece ensededir. Bazı olgularda ise enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğüse doğru yayılabilir. Sıklıkla hastanın boyun hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi, baş dönmesi, sersemlik hissi sık dile getirilen yakınmalardır. Boyun ağrısı bazen kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyerek yaşam kalitesini bozabilir.
Omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki diskin zamanla zayıflamasıyla disk içeriği dejenere olmasıyla omuriliğe doğru fırlar. Fıtıklaşma sonucu sinir kökü ya da omuriliğin üzerine baskı oluşabilir. Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri olgularda da el veya kolda kas güçsüzlüğü görülebilir." dedi.
Nasıl önlem alınmalı?
Boyun duruşunun (postür) düzgün olması ve boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boyunda travmadan ve tekrarlayıcı stresten kaçınma, düzgün beslenme ve fiziksel aktivite yapma, sigarayı bırakmak, iş yerinde ergonomik düzenlemeler yapmak gereklidir. Boyun ağrısı çekenlere önerilerilerimiz ise; Çalışmanıza sık ara verin. Masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkın, kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın.Çalışma sandalyenizi ve bilgisayarınızı ayarlayın. Otururken kalçalarınızın hizası dizlerinizden hafifçe daha yukarıda olmalı, baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır. Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın! Telefonun ahizesini uzun süre omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın. Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın. Omurga sağlığı için yürüyün ve yüzün." diye konuştu.
İhmal etmeyin
Beyin Cerrahı Op. Dr. Naki Keleş "Sık aralıkla devam eden boyun, omuz, kol ve sırt ağrılarımız ve beraberinde baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, uykusuzluk vs gibi akut veya iltihabi bir şikayetle birlikte ortaya çıkmış ise, bu ağrılar ve gerisinde yatan rahatsızlığın sebebini bulmak ıçın, gerekli teşhis tahlil ve tetkiklerle bulmak gerekir, ilaç ve diğer korucu tedavine rağmen ciddi bir sonuç elde edilememiş, geçmek bilmeyen boyun, omuz, kol ve sırt ağrıları devam ediyorsa. sık aralıkla boyun tutulması oluyorsa , mutlaka uzman hekime baş urulması tedavi yapılması gerekir. Bu tür şikayetler özellikle masa başı iş yapanlar, sürekli direksiyon başındaki şoförler, bankalarda, borsada vs. mesaisi bilgisayar başında geçen operatörler vs. Bu ve benzeri meslek gruplarında sık görülmektedir.Yukarda belirlenmiş şikayetler sürekli devam ediyor ve günlük hayatınızı etkiliyorsa lütfen doktora gidiniz ve gereken tedaviler yaptırınız."dedi.
DENGE/SAĞLIK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.