ÇAMUR TEDAVİSİ
Kamuoyunda şifalı çamur olarak adlandırılan peloidler; doğal jeolojik veya biyolojik olaylar sonucu oluşan yeraltı ve deniz kaynaklı organik ve inorganik maddeler olarak tanımlanmaktadır.
Peloidoterapi ise doğal jeolojik veya biyolojik olaylar sonucu oluşan organik veya inorganik maddeler olan peloidlerin bir balneoterapi yöntemi olarak kullanılmasıdır. Peloidoterapi günümüzde, cilt bakımı ve bazı hastalıkların tedavisinde bilimsel olarak kanıtlanmış kasların daha yumuşak ve esnek hale getirilmesine yönelik bir uyarı uyum tedavisi yöntemidir. Spa merkezlerinin ve sağlık/termal turizminin yaygınlaşması peloidoterapiye olan ilgiyi gün geçtikçe gerek dünyada gerek ülkemizde daha da arttırmış, ülkemizde de bir çok peloidoterapi merkezi hizmete girmiştir.
Çamurun farklı ve çeşitli içerikleri olabilir. Örneğin içeriğinde radyoaktif elementler ve kükürt bulunan çamurun romatizma, cilt hastalıkları, ciğer ve dalak rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi sindirim ve sinir sistemiyle ilgili yararları da vardır. Bazı tür çamurlarda çeşitli minerallerde bulunur. Zengin montmorillonit mineralli bentonit killeri sayısız bilimsel çalışmalarda sahip olduğu eşsiz özellikleri nedeniyle tedavi edici özelliği açısından en geniş spektruma sahip kil türü olarak tespit edilmiştir. İnsan sağlığında adeta yarattığı mucizelerden ötürü yaşayan kil olarak adlandırılmaktadır. Yaşamsal fonksiyonları ve vücudun dengesi için son derece önemli olan kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum gibi mineralleri içermektedir. Lokal uygulamalar dışında ayrıca saflaştırılmış hali içilerek de genel vücut tedavisi şeklinde de uygulanır. Vücudun toksinlerden arındırılması (detoksifikasyon) mümkün olur.
Çamur Uygulamaları
Çamurlar banyolar şeklinde (tam, yarım ve oturma banyoları) ya da daha çok paketler şeklinde kullanılmaktadır. Paket tarzında uygulama en sık kullanılan peloidoterapi yöntemidir. Paketler vücudun belli bölgelerine uygulanmaktadır. Uygulamalardan sonra ılık bir duş ile vücut çamurdan temizlenmektedir. Çamurun temizlenmesinden sonra hasta kurulanır ve 30 60 dakika süreyle dinlenir. Bu tedavi yöntemi doktor yönlendirmesi ve gözetiminde vücut üzerindeki yüzeysel lekeler, selülitler, inflamatuvar romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyeelji sendromu, ortopedik operasyonlar gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda rehabilitasyon amacıyla, tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılır.
Bilimsel araştırmalar çamur tedavisinin aşağıdaki yararlarını da kanıtlamıştır:
Hücre yenilenmesi: Kollajen üretimini arttıran bir antioksidan olduğu için yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Sıkılaştırıcı: Cilt üzerinde bulunan ölü hücrelerin atılmasını sağladığı için sıkılaştırıcı etkileri vardır.
Hormon dengeleyici: Regl dönemi öncesi hormon dengeleyici etkileriyle regl dönemi zorluklarıın azalmasını sağlar.
Vücut Direncini artırır: Yorgunluk, aşırı zorlanma veya bazı hastalıklar (artrit romatizma) nedeniyle oluşan kas ve kemik problemlerini giderir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Stresi azaltan doğal bir yöntemdir. Bu nedenle özellikle sporcular veya efor gerektiren ağır işleri olan kimseler için çok faydalıdır.
Çamur tedavisinin bildirilmiş herhangi bir yan etkisi yoktur. Kimyasallar kullanılmadan yapılan çamur tedavisinin tam tersine bir çok fayda içerir. Her şeye rağmen, özel bir tedavi uygulamakta olan kişilerin veya özel durumları hakkında bilgi alması gereken kişilerin çamur banyosundan önce bir hekime danışmaları doğru olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.