Çanakcı: Krizin tahribatı büyüme için risk
Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yürütülen çalışmaların iş ortamı üzerindeki etkilerinin ölçülmesi amacıyla Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) ve Dünya Bankası işbirliğiyle hazırlanan "Türkiye Yatırım Ortamı Değerlendirmesi Raporu", Ankara'da düzenlenen toplantıda açıklandı. Toplantının açılışında konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, son iki yıldır yaşanmakta olan küresel ekonomik ve finansal krizin, yatırımlar, sürdürülebilir büyüme, istihdam, yoksullukla mücadele ve rekabet gücünün ne kadar önem taşıdığını ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Birçok ülkede hem iç hem de yurtdışı yatırımlarda çok keskin bir düşüş yaşanmıştır. Yakın tarihimizin en yaygın, en derin, en uzun krizinin birçok alanda kalıcı tahribatlar bırakması, bir anlamda kaçınılmaz. Bu kalıcı tahribatların görüldüğü alanlardan biri de yatırımlar. Birçok ülkede yatırımlarda keskin düşüş var. Yatırımların kompozisyonuna baktığımız zaman bu düşüş daha çok ar-ge ve inovasyona yönelik yatırımlar ortaya çıktı. Bunun ülkeler için anlamı önümüzdeki dönemde potansiyel büyümenin ciddi şekilde aşağıya düşmesi riskidir. Bugün ülkelerin hemen hemen tamamı bu endişeyi taşıyor. Uluslararası kuruluşların raporlarına baktığımızda bu endişeyi
yakından görmek mümkün. İşte bu endişe nedeniyle ülkelerin bir çoğu yatırım heyecanını korumak, iyileştirmek ve yatırımlara yeniden bir ivme kazandırmak için çok yoğun bir çaba içinde. Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda krizden önce ülkeler arasında keskin bir rekabet vardı. Krizden sonra bu rekabet çok daha önem kazandı, çok daha hız kazandı."
ÖNERİLER ÖNEMLİ
Çanakçı, Türkiye'de YOİKK'in yatırım ortamının iyileştirilmesi için önemli çalışmalar yaptığını ifade etti. Son Yatırım Ortamını Değerlendirme Raporu'nun, İlk olarak 2007'de yayımlanana raporla karşılaştırıldığında önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Çanakcı, bunları söyle sıraladı:
"- Raporun önemli bulgularından birsisi de işgücü piyasası düzenlemelerini faaliyetleri açısından önemli bir engel olarak algılayan işletme oranındaki yüzde 46'dan yüzde 8'e düşüştür. Benzer bir biçimde vergi oranlarını önemli bir engel olarak gören firmaların oranı yüzde 81'den yüzde 50'ye düşmüş olması önemli bir gelişmedir.
- Raporda dikkati çeken bir diğer tespitte krize rağmen Türkiye'deki firmaların finansmana erişim konusundaki algılarında iyileşme olduğudur. 2005 yılında imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 47'si finansmana erişimi problemli olarak görürken, bu oran 2008'de yüzde 13'e düşmüştür. Hizmet sektörleri dikkate alındığında bu oran fazla değişmemekte ve yüzde 14 düzeyinde kalmaktadır.
- Bu oranlar çerçevesinde değerlendirildiğinde Türkiye'deki firmaların finansmana erişimi Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Brezilya'ya göre çok daha olumlu bir noktadır." Raporun yatırım ortamının önümüzdeki döneme ilişkin gündemine yönelik önemli öneriler sunduğunu ifade eden Çanakçı, "KOBİ'lerin büyümesinin ve istihdam yaratılmasının önündeki engellerin kaldırılması, işletmeler için düzenleyici çevrenin geliştirilmesi, düzenlemelerle ve kamu destek programlarıyla ilgili bilgilere erişimin kolaylaştırılmasına yönelik önerileri önemli buluyoruz" dedi.
HABER MERKEZİ