ÇARŞAMBA TİCARET ODASI'NDAN FINDIK İTİRAZI
ÜRETİCİ DE ESNAF DA ZARAR GÖRÜR
İtalyan Tarımcılar Derneği (Coldiretti) tarafından hazırlanan ve yayınlanan "en tehlikeli ithal gıda maddeleri" listesinde Türk fındığının, kanserojen aflatoksin maddesi içerdiği gerekçesiyle ilk sırada yer almasını değerlendiren Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Kazım Yılmaz, “Fındıkta kanserojen madde iddiasını inandırıcı bulmuyoruz. Bunun ekonomik bir fiyat oyunu olabileceğini düşünüyoruz. Bu izlenim silinmeli. Yoksa üreticimizde tüccarımızda zarar görür” açıklamasında bulundu.
EKONOMİK OYUN, KAZANAMAYACAK
Üretiminden, ihracatına kadar fındığımızın sağlık kontrollerinin yapıldığı vurgulayan Borsa Başkanı Kazım Yılmaz, İtalya’daki üreticiler derneğinin bu açıklamasını inandırıcı bulmuyoruz. Bu bir ekonomik oyunsa, fındık fiyatının düşük kurda seyretmesini istiyor ve bu fiyatlarla ürünü almaya çalışıyorlar. Dolayısıyla bu düşük fiyat önce üreticiyi, ardından zahireciyi, tüccarı ve devamında fındıktan ekonomik gelir elde eden ülkemizin, devletimizin gelirini etkileyecektir. Ama bunda başarılı olamayacaklardır” dedi.
ÜRETİCİNİN FİYATINI DA İHRAÇ BELİRLİYOR
Türk fındığının fiyatını belirleyen en önemli etkenin ihraç edilmesi olduğunu hatırlatan ve ülkemizin en büyük oranda ki ihraç edilen fındığının da Avrupa tarafından alındığını kaydeden Borsa Başkanı Kazım Yılmaz, “Dünya düzeyinde en kaliteli ve en çok fındığı Türkiye üretiyor. Üreticimizin önceki yıllarda yüksek olarak nitelediği fındığın kilogram fiyatının neden bu yıl düşük olduğu sorusuna bizler fiyat endeksinde Avrupa’nın alımının her zaman etkili olduğunu ifade ediyoruz. Ülke geneli üretimimizin %75’i ihraç ediliyor. Buradaki satış değerleri de üreticinin ilk satış fiyatına yansıyor” şeklinde konuştu.
BU YIL MI AKILLARINA GELDİ?
Fındık üretiminde üreticinin bilinçli hareket ettiğini, fındığın laboratuarlarda incelendiğini söyleyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti;
“Türkiye’de fındık üreticilerimiz çağdaş ve modern üretimiyle bilinçli hareket etmekte ve yaygın olarak ziraat mühendislerimizden destek almaktadırlar” bilgisini aktaran Kazım Yılmaz, “Türk üreticisi her zaman fındığını kaliteli bir şekilde üretir. Ayrıca üreticiden fındığı alan ihracatlarımızda ürünü Avrupa’ya göndermeden önce kendi mühendisleri ile laboratuarlarda değer ölçümlerini yapmaktadırlar. Hatta ihracat ürünü olduğu için tarım il müdürlükleri bununla ilgili çalışmalar yaparak gerekli sağlık kontrollerinden sonra satışa sunar. Şimdi soruyorum, bunca yıldır olmayan bu kanserojen madde ne değişti de bu yıl oraya çıktı? Türkiye ekonomisi, Türk fındık üreticisi bu tarz karalamaları aşarak bu günlere geldi. Kati surette bunu kabul etmiyoruz. Bizler üreticimizle, tüccarımızla, ihracatçımızla ve devletimizle birlikte olarak bu izlenimi ortadan kaldıracağız”. Emrah ŞAHİN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.