Çay ve kahve içerken kanser olabilirsiniz

Çay ve kahve içerken kanser olabilirsiniz
Samsun Tabip Odası Başkanı Yard. Doç. Dr. Mithat Günaydın, dünyada yapılan birçok teknik araştırma sonucunda çay ve kahve gibi sıcak içecekler için kullanılan plastik ve köpük bardakların kanser riski

taşıdığını ve dikkat edilmesi gerektiğini söyledi


Günümüzde akla gelebilecek her alanda kullanılan plastik bardakların, sıcak su ile temas ettiği an içerisinde içinde bulunan sıvıya kanserojen madde salgıladığını ve insan hayatını tehlikeye soktuğunu belirtti.

PLASTİK BARDAKLARA DİKKAT

Türkiye'nin, anayasasında da yer aldığı gibi çevre sağlığına önem veren ülkeler arasında olduğunu belirterek, günlük uygulamalarda bilinen ya da bilinmeyen birçok madde veya uygulamanın insan sağlığına zarar verebildiğini kaydeden Samsun Tabip Odası Başkanı Yard. Doç. Dr. Mithat Günaydın, "Plastik bardaklar ve bu bardaklarda tüketilen çay, kahve veya sıcak içecekler konusunun üzerinde ciddi olarak durulması gerekir. Plastiklerin aslında gıda ambalajı ve sunuş aracı olması günümüzde geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Gıdanın, kimyasal ve bakteriyolojik olarak bulaşmaması çok önemlidir. Temizlik ve kolay uygulanımı nedeniyle plastik bardaklar geniş kullanım alanı bulmuştur. Ayrıca plastik bardakların kolay taşıma ve tüketim kolaylıkları da bulunmaktadır. Ancak, herhangi bir saklama veya servis kabının, yiyeceğin kalite ve tadını değiştirmemesi, insan sağlığı açısından toksik bir tehlike yaratmamış ve gıda ile temasta bulunacak nitelikte olmaması gerekir."

KANSER TEHLİKESİ

Günaydın, plastik bardaklar içerisine konulan 70-90 derece sıcaklığındaki içeceklerin, içinde bulunduğu plastik malzemeyi ısı etkisiyle çözüp monomerlerine ayırdığını belirterek, bu durumun tehlikeli sonuçlara yol açtığını bildirdi. Monomerlerin insan sağlığına zararlarının bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Günaydın “Bu monomerler tehlikeli kanserojen malzemelerdir. Köpük bardakların ısıya dayanıklılığı daha yüksektir. Ancak, daha yüksek ısıdaki sıvılar bu materyalin de çözünmesini sağlayabilir. Bu durumda yine monomerik gruplar sıvıya geçecek ve oral (ağız) yolla bünyeye toksik madde alımı gerçekleşir. Şu anda plastik bardaklardaki sıcak içeceklerin bazı kimyasal reaksiyonlara yol açtığını biliyoruz. Plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre sıcak sıvı içenler kanser tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir" ifadelerini kullandı.

KÂĞIT BARDAK KULLANIMI

Yrd. Doç. Dr. Günaydın, plastik ambalaj maddesinin diğer bir zararının da meydana getirdikleri katı atık olduğunu ifade ederek, nüfus artışı, sanayileşme ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi faktörlerin “kullan-at” türü ambalajların aşırı tüketimine yol açtığını bildirdi. Plastik maddelerin çevreden yok olması için uzun yıllar gerektiğini kaydeden Günaydın, “Bu da gerek çöp alanlarında artık hacminin artmasına, gerekse ham madde ve kaynak israfına neden olmaktadır. Plastik bardakların insana verdikleri zararı bu açıdan da ele almak gerekir. Plastik bardaklar yerine kâğıt bardak uygulaması önerilebilir. Kâğıt bardaklar, sağlık ve atık maddenin geri dönüşümü açısından insan sağlığına daha uygundur" diye konuştu.

Minel Karakul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.