Çeliğe su verenler
Erkeklerin yaptığı işlerde artık bayanlar da yerini almaya başladı. Samsun'da 25 yıldır faaliyette olan ABD, Avrupa ve iç pazara yıllık 10 milyon dolar ciro yaparak sağlık kurumlarının bütün branşları için medikal aletler, steril konteynır sistemleri, hastane terlikleri ve masa üstü buhar sterlizatörü gibi malzemeleri üreten Bahadır Tıbbi Aletler firmasında ağırlıklı olarak çelik işleniyor.
OJELİ PARMAKLAR HAM ÇELİĞİ İŞLİYOR
170 personeli olan firmada, yaklaşık 70 bayan ham çeliği işleyerek, tıbbi aletler haline getiriyor. Genelde erkeklerin çalıştığı meslek grubunda artık bayanlar yerini almaya başladı. Torna başta olmak üzere, çelik zımpara gibi birçok makinenin başında yerini alan bayanlar, ojeli ellerini soğuk çeliğe dokundurarak hayat veriyor. Çeliği hassas bir şekilde işleyerek ameliyatta veya diğer sağlık alınanda kullanılan cihazlar haline getiren bayanlar erkeklere taş çıkartıyor. İşlerini daha iyi yapmaları, çalışma yerinden kaytarmaması, ellerinin daha yatkın olması, çabuk öğrenmeleri ve çalışkanlıkları nedeniyle tercih edilen bayanlar, çelik sektöründe de marifetli eller olarak yerini aldı.
KADINLAR DAHA TİTİZ
Bahadır Tıbbi Alet Cihaz ve İnşaat Makine San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bahadır, tıbbi ürünlerin dikkat isteyen, el emeği ve beceri gerektiren bir üretim alanı olduğu için bayanları tercih ettiklerini söyledi. "Bayanlar daha dikkatli, titiz ve bulunduğu alanı temiz tutuyor" diyen Bahadır, "Sonuçta çelik işleniyor. Zorluk durumu bayanların öğretme ve öğrenme konusuna bağlı. İşi öğrenen bayanlar severek yapıyor. Bizlerde teşvik ediyoruz" dedi. 5 yıldır çelik işleyen Zeynep Kurt, erkeklerin yaptığı bir işi başarmanın mutluluğunu yaşadığını; 3.5 yıldır çalışan Dilek Demir, ilk başlarda çekindiğini, işi öğrendikten sonra zorlanmadan yaptığını; 5 yıldır çalışan Hatice Şen de bayan olarak işledikleri çeliğin dünyada kullanıldığını kaydetti. 8 yıldır çalışan erkek personel Kemal Dilinay ise bayanların daha becerikli olduklarını belirtti.