Çiftçi bir o kadarını tarlada bırakıyor
Her yıl ortalama 1 ton buğday, yanlış hasat yöntemi kullanıldığı için tarlada kalıyor. Samsun'un Kavak İlçesi'nde de bu yıl hasat zamanı geçtiğimiz yıldan farklı olmadı. Yine buğday taneleri yanlış hasat yöntemi nedeniyle tarlada kaldı. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen miadı dolmuş biçer-döverciler tarlaya girdi. Kavaklı çiftçi, eski tip biçer-döverlerin buğdayın yaklaşık yüzde 40'nı tarlada bıraktığından habersiz, hasat yaptı.
TANE KAYIPLARININ NEDENİ?
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri hasat döneminde tane kaybına arazinin engebeli olmasının, biçerdöver sürücülerinin çok kazanmak için acele etmesinin ve hububatın olgunlaşmadan hasat edilmeye çalışılması gibi faktörlerin sonucunda ortaya çıktığını söyledi.
Denetleme kurumları çöktü.
80 yıllık değirmen sahibi Fuat Çelik, bu yıl çiftçinin tarlasını boş bırakmamak için buğdaya yöneldiğini söyledi. Mısırın çiftçinin yüzünü güldürmediğini vurgulayan Çelik, Emeğinin karşılığını alamayan üreticilerimiz, toprağını boş bırakmak yerine değerlendirmeye çalışıyor. Çiftçiler çaresizlik içerisinde, sırf tarlasının boş kalmaması için buğday ekiyor diye konuştu.
YETERLİ BAKIM YAPILAMIYOR
Çiftçilerin tohumlarını büyük bir umutla toprağa bıraktığını ifade eden yetkililer, ancak gübre ve mazot fiyatlarının yüksekliği nedeniyle ürüne yeterli bakımın yapılamayacağı uyarısında bulundu. Ekim zamanı gübrenin çok yükseldiğinden yakınan çiftçiler ne yapacaklarını bilmiyorlar.