Çiftçiye 50 Milyon $'lık Hibe Müjdesi

Çiftçiye 50 Milyon $'lık Hibe Müjdesi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (Undp) Desteklediği 50 Milyon Dolarlık Diyarbakır-batman-siirt kalkınma Projesi (Dbskp) Çiftçiye Tanıtıldı.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da katıldığı Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'ndeki tanıtım toplantısına çiftçi ile ilgili kurum ve firmaların temsilcileri ilgi gösterdi. Tanıtım toplantısını açan DiyarbakırTarım İl Müdürü Mustafa Kayıhan, çiftçinin "geçimim olsun yeter"düşüncesini taşıdığı için bölgenin yüksek tarım potansiyelinin ülkeekonomisine katma değer olarak yansımadığından yakındı. Projeyle kırsaldaki yoksulluğu azaltıp, istihdamı artırmayı hedeflediklerini belirten Kayıhan, bölgenin coğrafi şartlarına uyum gösteren sektörleri canlandıracaklarını kaydetti. Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi Koordinatörü Siracattin Gülenyüz de projenin detaylarını çiftçiye anlattı. Çiftçiye verilmek üzere 50 milyon dolar kaynağın hazır olduğunu belirten Gülenyüz, "Bu paranın 8 milyon doları UNDP veriyor. Geriye kalan 42 milyon doları bakanlığımız sağlıyor. Hazır olan parayı uygun projelere kullandırtacağız" dedi. Gülenyüz, projeyi Diyarbakır'ın beş köyünde 1,68 milyon dolar maliyetle hayata geçirdiklerini ve olumlu sonuç aldıklarını söyledi. Sütçülükte ürünün pazar sorununu hallettiklerinin altını çizen Koordinatör Gülenyüz, meyvecilik alanında üzüm, baden ve bodur-yarı bodur elma ile ilgili projeleri kabul edebileceklerini vurguladı. Projeye göre gerçek ve tüzel kişiler (meslek örgütleri, ilgili fabrikalar) ile tüzel kişilerin oluşturacağı ortaklıklar hibeden yararlanabilecek. Geliştirilecek projelerin giderinin (KDV hariç) yüzde 50'si çiftçiye hibe verilecek. Diyarbakır, Siirt ve Batman'a bağlı, şartları uygun köyler kanalizasyon boruları, rogarlar, foseptik çukurları ve doğal arıtma tesislerine kavuşacak. Arıtma tesisi sayesinde sözkonusu köylerde hayvanlar için güvenli su
kaynakları oluşturulacağı gibi diğer küçük-ölçekli çalışmalar da yürütülecek. Projeyle bu üç ildeki az-gelişmiş bölgelerin tarımsal verimliliği ve gelir düzeyi artacak.