Çiftçiye umut oldu
Saruhanlı'nın Paşaköy Mahallesi'nde 2013 yılında deneme amaçlı 12 dekar tarlada adaçayı yetiştiren Osman Murdan, dikimi bir kez hasadı ise 7 yıl yapılan ürünün çok ekonomik olduğunu söyledi. IPARD projesi kapsamında adaçayı tarımı yapmaya karar verdiğini anlatan Murdan, 2 yıl önce ekim yaptığını belirterek, "Bölgemizde alternatif olarak en akılcı ürünün adaçayı olduğuna karar verdim. Deneme amaçlı 12 dekar tarlada ekim yaptım. Dikimi bir defa yapılıp hasadı 7 yıl devam ediyor. Hasat edildiği birinci yıl bütün masrafını karşılıyor. Bu nedenle çok karlı bir yatırım. Dekar başına ortalama 300 kilo ürün alıyorum. Mısır ve pamuk iyi gelir getirmediği için alternatif ürünlere yöneldik. Bu ürünü denemek isteyenler Ziraat Odası'ndan destek alabilir. Ben de yol gösterebilirim. 7 yıl boyunca 3'er kez hasat edildiği için karlı bir yatırım" diye konuştu. Murdan, adaçayını kilosu 3.5 liradan sattıklarını da söyledi.
AZ SU İSTİYOR
Adaçayı tarlasında incelemelerde bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, son yıllarda ilçedeki üreticilerin alternatif ürünlere yöneldiklerini belirterek, "Bir zamanlar tütün ve pamuğun altın yıllarıydı. Ancak 1990'lı yıllardan itibaren aşama aşama değer kaybetti ve yöremizde tarih oldu. Bu nedenle de üreticilerimiz alternatif ürünler yetiştirmek zorunda kaldı. Çilek, antep fıstığı, badem ve ceviz alternatif ürünler arasında sayılabilir. Ancak ilk kez ilçemizde adaçayı hasadı yapılıyor. Böyle yeni ürünlere yönelen arkadaşlara her türlü destek vermeye hazırız" dedi.
Adaçayının az su isteyen bir bitki olduğuna değinen Başkan Okur, "Fazla su istememesi bizi umutlandırıyor. Çünkü ovamızdaki yer altı suların çekilmesi bizleri endişelendiriyor. Böyle ürünlerin yetiştirilmesi hem üreticiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak" diye konuştu.
Celal KÖKCÜOĞLU / SARUHANLI (Manisa), (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.