Çifte standart

Çifte standart
Yeşilyurt Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi'ne ait olan limanının depolama tesislerinin Kıyı Kenar Çizgisine aykırı olmasına rağmen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılan 'özel' değişikliklerle kanuna uydurulduğu öne sürüldü

Samsun'un özel limanlarından Yeşilyurt Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi'ne ait limanın, Kıyı Kenar Çizgisine aykırı olduğu iddia edildi. Kıyı Kenar Çizgisindeki aykırılığın Bayındırlık ve İskan Bakanlığından geçirilen kararlarla önlendiği ve konunun muhatabı belediyelerin devre dışı bırakıldığı ileri sürüldü.

BÜYÜKŞEHİRDEN YEŞİLYURT
İÇİN YIKIM EMRİ
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Kıyı Kenar Çizgisine aykırı olan depolama tesislerinin yıkılması için geçtiğimiz sene başında limanın sınırları içerisinde yer alan Kutlukent Belediyesine 'yıkım' emrini tebliğ ettiği bildirildi. Kutlukent Belediyesi'nin ise, siyasi baskılar nedeniyle yıkımı gerçekleştiremediği ancak Yeşilyurt Demir Çelik'e, 32 bin YTL'lik ceza kestiği kaydedildi. Belediyenin bu cezayı tahsil edemediği iddia edildi.

BAKANLIKTAN ÖZEL İZİN
Kutlukent Belediyesi'nin 3 aylık sürede yıkımı gerçekleştirememesi nedeniyle bu görevi Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gerektiği belirtilirken, bugüne kadar yıkımın yapılmamasının nedeni olarak ise, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Kıyı Kenar Çizgisi ile ilgili yaptığı değişiklik olduğu kaydedildi. Bu karar ile de belediyelerin devreden çıkarılmaya çalışıldığı ancak, bakanlığın kararının resmi anlamda askı edilmediği için geçerli olmadığı bildirildi.

AK PARTİLİ VEKİL BAKANLIKTAKİ
SORUNU ÇÖZDÜ
Limandaki depolama tesislerinin yıkım kararı belediyeler arasında tebliğ edilmesinin ardından, Yeşilyurt Demir Çelik yetkililerinin bu sorunu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda siyasi yöntemlerle çözme yoluna gittikleri ve bu değişiklikler esnasında, AK Partili bir milletvekilinin de devreye girerek sorunun çözümü için büyük bir rol oynadığı ileri sürüldü.

JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜD RAPORU
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Müdürlüğü'nün Liman ve Liman Geri Sahası ile ilgili yaptığı değişiklik sonucunda, Samsun Valiliğine 21 Kasım 2007 tarihinde gönderdiği yazıda Kıyı Kenar Çizgisi ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığının onaylandığı bildirilirken, Valiliğine Bakanlık tarafından gönderilen yazıda ise şu ifadelere yer verildi:

"Samsun'un Tekkeköy İlçesi, Kutlukent Belediye sınırları içerisinde 27.09.2005 tarihinde 3621/3830 sayılı Kıyı Kanununun 7. maddesi uyarınca bakanlığımızca onaylanan İskele ve Geri Hizmet Sahası için gerekli alt ve üst yapı tesislerinin yapılabilmesi için Kıyı Kanununun uygulanmasına dair yönetmeliğin 13. maddesi uyarınca iskele ve geri hizmet sahası kullanımında ki alanın 'liman ve liman geri sahası' olarak değiştirilmesine ilişkin olarak hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi incelenmek üzere gönderilmiştir. Samsun Tekkeköy ilçesi -liman ve liman geri sahası- dolgu alanı ile ilgili 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi, ilgili yazılar ile birlikte Samsun Valiliği -Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü- tarafından 04.04.2007 tarihinde onaylanan jeolojik-jeo teknik etüt raporu dikkate alınarak imar planı çizim tekniği yönünden gerekli düzenlemeler yapılmak ve plan notları eklenmek suretiyle yeniden düzenlenerek 521/3830 sayılı Kıyı Kanununun 7. maddesi uyarınca onaylanmıştır"

VALİLİK YIKIMI ONAYLAMADI
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kutlukent Belediyesine gönderilen ve depoların kaçak olduğunu tebliğ eden yazının, Kutlukent Belediye Başkan Vekili Mehmet Çelik tarafından 25.04.2008 tarihli yazı ile Samsun Valiliğine bildirildiği öğrenildi. Kutlukent Belediyesinin konuyla ilgili yasal sorumluluğunu yerine getirdiği kaydedildi.

Samsun Valiliğinin ise, daha önce Kutlukent Belediyesine gönderdiği Vali Yardımcısı Ramazan Aksoy imzalı yazıda, liman ile ilgili değişikliğin "Boru Hattı Revizyonu" olarak tebliğ edilmesi ve şu ifadelere yer verilmesi dikkat çekti: "3621/3830 sayılı Kıyı Kanununun 7. maddesi uyarınca onaylanan liman ve liman geri sahasına ait 1/1000 ölçekli imar planlarının mahalli gazetelerden birinde ilan verilmesi, belediye ilan panosunda askıya çıkartılması ve tutanak düzenlenerek müdürlüğümüze gönderilmesi de belirtilerek, söz konusu planlar belediyenize iletilmiştir. Ancak ilgili yazımıza cevaben gelen ilgili yazınızda anılan planların sadece belediyeniz panosunda askıya çıkartıldığı belirtilmektedir. Kanunlar ve Nizamnameler Sureti ve İlanı ve Meriyet Tarihi Hakkındaki Kanun ile Danıştay 6. Dairesinin kararı uyarınca ilan edilen mahalli gazetenin bir örneğinin ilan edildiğine dair askı tutanağının müdürlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir."

YEŞİLYURT SANCISIZ DÖNEM GEÇİRDİ
Kıyı Kenar Çizgisine aykırı olduğu halde Bayındırlık Bakanlığı tarafından, Samsun'daki Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne jeolojik etüt yaptırılarak onaylanan binaların çizgi dışına çekilmesi, akıllara uzun süre Samsun kamuoyunu meşgul eden Yabancılar Çarşısını getirdi. Aynı iddia ile mahkemelik olan Yabancılar Çarşısı'nın geçirdiği süreçlere rağmen, Yeşilyurt Limanı'nın hiçbir sorun yaşamadan Kıyı Kenar Çizgisi ile ilgili sancısız bir dönem geçirmesi ise akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Miraç ÖZTÜRK