Çıkar çatışması..
Tabiat ve milli parkların ilanında peyzaj alanlarının ön planda tutulması, kentlerin doğal, kültürel, sanatsal ve turistik alanlarının tespit edilerek kayıp altına alınmasının amaçlandığı proje çerçevesinde Samsun'da Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası Hazırlanması Projesi 1. Çalıştayı düzenlendi. Şehirlerin peyzaj ve rekrerasyon kalitesinin yükselmesinin önündeki engellerin de ele alındığı çalıştaya katılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, en büyük engelin esnaflarda yerel yönetimler arasındaki çıkar çatışması olduğunu söyledi.
My House Otel'de yapılan Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası'nın Hazırlanması Projesi 1. Çalıştayı'na Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hassas Alanlar Dairesi Başkanı Ramazan Dikyar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Emin Karaman ile konunun uzmanları katıldı. Milli ve milletlerarası öneme sahip doğal kaynakları koruyarak, gelecek nesillerin hizmetine sunmayı gaye edinen çalıştayda katılımcılara şehirlerin peyzajını etkileyen unsurlarla ilgili sorular yöneltildi. Samsun'un peyzaj kalitesini artıran ve engelleyen unsurların ele alındığı çalıştayda, doğaya ve biyo çeşitliliğe zarar veren etkenler, hangi sanayi sektörlerinin nerede olması gerektiği konuları üzerinde tartışıldı.
Samsun'un peyzaj kalitesinin yükselmesinin önünde çok sayıda faktörün etkili olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, şehir merkezlerindeki en büyük engelin çıkar çatışması olduğunu kaydetti. Buna Saathane Meydanı Projesi'ni örnek gösteren Müdür Karaman, "100 yıllık süreç içinde imar mevzuatlarının hakkıyla uygulanmamasından dolayı şehirlerimiz bu hale geldi. Bunun başlangıcı da çıkar çatışması, kaba bir tabirle ahbap çavuş ilişkisiydi. İmar projelerinin sürekli değiştirilmesi sonucunda da şehirlerimiz maalesef bu hale geldi. Şehir merkezlerinde çok güzel peyzaj alanlarımız var. Ama bunların çevrelerini kullanan insanlar da var. Şehir içindeki peyzaj konusu belediyeleri ilgilendiriyor. Şehrin geleceği için herkesin bu konuda düşünmesi ve bilinçlenmesi gerekiyor." dedi.
Müdürlük olarak daha çok şehir dışındaki peyzaj alanlarıyla ilgilendiklerini söyleyen Bölge Müdürü Emin Karaman, "Mevcut peyzajı önümüzde koyarsak bundan sonraki çevresel etkilerle o peyzajda yapılacak olan değişiklikler veya kayıplar literatürel olarak elimizin altında olacağı için etkileri ortadan kaldırılacaktır. Yeniden eksi mevcut doğal yapıya döndürme çalışmalarına dayanak olacaktır. Uzun vadede bizim doğadaki ve doğadaki türlerin kayıplarını önleyeceğiz. En azından bu günkü değerleri tespit edip kayıplarımızı kazanmaya yönelik, bundan sonra da kaybetmeye tahammülümüz olmayan değerlerimizi de kayıt altında almak istiyoruz. Bizim buradaki hedefimiz, Yeşilırmak Havzası içinde elimizde bulunan değerlerimizi bilimsel anlamda bir atlas vasıtasıyla önümüze koyabilmek, değerlerimizi kayıt altına alabilmek, bundan sonra olabilecek değişiklikleri ve kayıtlar vasıtasıyla izlemek. Yapacağımız çalışmalarda da bu atlas, önümüzde veri olacak duracak. Çalışmalara yön verecek." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.