Çin ekonomisi yüzde 6.9 büyüdü
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 büyüdüğünü açıkladı. Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentileri, Çin ve küresel piyasalarda yüzde 6.7 ya da 6.8 düzeylerinde yoğunlaşıyordu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ikinci çeyrek büyümesi yüzde 7.0 olarak gerçekleşmişti.
Açıklamada, yapısal dönüşüm içindeki ekonominin makul aralıkta seyretmeyi sürdürdüğü belirtilirken, tüketimin GSYİH'ya katkısının yüzde 58.4 düzeyine çıktığına dikkat çekildi.
Büro Sözcüsü Sheng Laiyuan, açıklama sonrasında yaptığı değerlendirmede, 2015 için öngörülen yıllık yüzde 7 dolayındaki ekonomik büyüme hedefinin tutturulabilir olduğunu söyledi. Sözcü Sheng, Çin'in küresel ekonomiyi olumsuz etkileyip etkilemediği yolundaki soruları yanıtlarken, Çin'in yavaşlamasının küresel ekonomideki zayıflamada kısmen payı olduğunu ifade etti.
"Asıl sorun imalat sanayinde"
JPMorgan Çin Baş Ekonomisti Zhu Haibin, açıklama sonrası yayımladığı bilgi notunda, hizmet sektörünün imalat sektöründen çok daha hızlı büyüdüğünü belirterek, "Çin ekonomisi için kısa vadede asıl sorun imalat yavaşlaması" dedi.
Verileri sosyal medya hesabından yorumlayan Construction Bank Baş Ekonomisti Lian Ping, ekonomik yavaşlamanın temel nedenin yatırım hızındaki düşüş olduğunu kaydetti. Lianping, buna karşın iç tüketimin büyümeye katkısının arttığına ve büyümede ana motor rolü üstlendiğine işaret etti.
"Ekonomide yavaşlama baskısı sürüyor"
Beijing Üniversitesi Finans Araştırmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Profesör Huang Yiping, sosyal medya hesabından yazdığı mesajda, ekonomideki yavaşlama baskısının sürdüğünü vurguladı. Aynı zamanda Çin Merkez Bankası Para Politikası Komitesi Üyesi olan Huang, dün katıldığı bir forumda, yavaşlamanın sertleşmesi durumunda para politikasında gevşeme için fazlasıyla yeterli alan bulunduğunu, hem faiz hem de zorunlu karşılık indirimlerinin bu doğrultuda kullanılacağını söylemişti.
Çin Merkez Bankası, dünya çapında endişeye yol açan yavaşlama trendini yumuşatmak amacıyla bu yıl 4 kez faiz, 3 kez zorunlu karşılık indirimi gerçekleştirdi.
Borsada kısmi canlılık
Açılışta yukarı yönlü hareket eden Şanghay ve Shenzhen borsaları, büyüme verisinin açıklanmasının ardından yüzde 1 kadar sıçrama göstererek sabah seansını artıda tamamladı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi'nin verilere aşağı ya da yukarı yönlü tepki vermediği gözlenirken, Çin ekonomisine bağımlılığıyla öne çıkan Avustralya'da S&P/ASX 200 kısmi yükseliş gösterdi. Beklenti üstü gelen büyüme oranı, Avustralyalı madencilik devlerine ise yaramadı.
BHP Billington ve Rio Tinto hisselerinin yüzde 0.5 civarında eksi yol aldığı görüldü. Çin ekonomisinde yavaşlamanın yüzde 6.5 düzeyine kadar düşebileceğini tahmin eden bazı finans kuruluşları, bunun teşvik yoluyla altyapı yatırımlarını arttırabileceğini savunuyordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.