Çocuk sahibi aileler bu habere dikkat!

Çocuk sahibi aileler bu habere dikkat!
Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Taner Kaya,çocuk sahibi aileleri ve genç erişkinleri uyardı. Diyabet konusunda verilen seminerde Kaya,Diyabet,ömür boyu süren bir hastalıktır.''dedi



Samsun Büyük Anadolu Hastanesi tarafından 'Diyabet eğitimi' konulu konferans düzenlendi. 23 Nisan İlköğretim Okulu Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşma yapan Büyük Anadolu Hastanesi Başhemşiresi Kader Kınık, "Hastanemiz olarak diyabet eğitimine katılımınız için teşekkür ediyorum. Diyabet kişinin ve ailesinin yaşamını çeşitli boyutlarıyla etkileyen, zorunlu olarak yaşam tarzı değişiklikleri gerektiren, komplikasyonlarıyla yaşam kalitesini azaltan, etkileriyle yaşam boyu süren bir hastalıktır. Diyabetli bir kişi yaşamı boyunca planlanmış bir hayatı sürdürmek zorundadır. Bu bakım ve tedavinin sürdürülmesine profesyonel yardım alması kaçınılmazdır. Bu eğitimlerle amacımız sizlere yardımcı olabilmek ve yaşam kalitenizi yükseltmektir. Her ne konuda olursa olsun hastanemizden bu yardımları almak ve sizlere yardımcı olmak bizlerin vazifesidir" dedi.

DİYABETİN BELİRTİLERİ
Diyabet, vücudunuz da pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır diyen Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Taner Kaya ise, " Diyabetli olduğumuzu nasıl anlarız sorusunda ise kişi de aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iyileşmeyen yaralar, halsizlik'dir. Bu tür durumlarda muhakkak bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Diyabetin iki tipi vardır. Birinci tip diyabette pankreastan insülin yapımı ya çok azalmış veya durmuştur. Bu durumda kanda insülin yoktur. Kan şekeri düzeyini dengelemek için dışarıdan insülin vermek zorunludur. Genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde, yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkar. İkinci tip diyabette ise pankreasta ileri yaşlara kadar normale yakın düzeyde insülin yapımı vardır. Hatta bazen normalden fazla bile insülin yapımı söz konusu olabilir. Ancak insülin yeterli etkiyi sağlayamamaktadır. Şişmanlık ve yanlış beslenme insülinin istenen etkiyi göstermesini engeller, kan şekeri yükselir. Hastaların çoğunluğu 40 yaşın üzerinde ve şişmandır, ailelerinde diyabetli akrabaları vardır" diye konuştu.

Uzm. Dr. Kaya, katılımcılara diyabet hastalarının ne yapması gerektiği konusunda da çeşitli bilgiler verdi. Ayrıca katılımcılara diyabet hemşireleri tarafından kan şekeri ölçümü yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.