Çocuklarda en sık görülen kanser türü: Lösemi
"25-31 Mayıs-Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası" dolayısıyla açıklama yapan Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, "Lösemi, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin (akyuvarlar) kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşan bir çeşit kanserdir. Çocukluk çağında en sık görülen kanser türüdür. En çok görüldüğü yaşlar 2-8 yaşları arasıdır. Lösemide, kemik iliğinde çok sayıda hücre kontrolsüzce çoğalır ve normal kan hücrelerinin yerini alır. Bu nedenle hasta, enfeksiyon ve kanamaya açık hale gelir. Kemik iliğinden başlayan hastalık, vücudun farklı yerlerine de yayılabilir" diye konuştu.
NEDENİ KESİN OLARAK BİLİNMİYOR
Löseminin nedeninin kesin olarak bilinmediğini ifade eden Aydın, "Ancak, bazı risk faktörlerinden bahsedilebilir. Down sendromu gibi bazı kromozom hastalıkları, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona maruz kalmak bu risk faktörleri arasındadır. Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptanmıştır. Löseminin tedavi yöntemine gelince; çocukluk çağı lösemisi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın türüne göre bazı tedavi protokolleri uygulanmakta, uygun tedavi ve destekle iyi sonuçlar alınmaktadır. Kemoterapi (ilaç tedavisi), radyoterapi (ışın tedavisi) ve bazı hastalar için kemik iliği nakli gerekebilmektedir" şeklinde konuştu.
BU BELİRTİLER VARSA DİKAT!
Löseminin belirtilerine dikkat çeken Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın şöyle devam etti: "Soluk görünüm, ateş, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, kolay morarma ve kanama (burun kanaması, dişeti kanaması), gece terlemesi, kemik ve eklem ağrıları, düzelmeyen enfeksiyonlar, karında şişlik (karaciğer ve dalak büyümesine bağlı), lenf bezelerinde büyüme (boyun, koltukaltı, kasıkta olabilir) gibi belirtilerde mutlaka hastaneye başvurmalı ve erken teşhisin hayat kurtarabileceğini unutmamalıyız."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.