Çöpten kazanılan hayatlar

Çöpten kazanılan hayatlar
Bir hayatı çöpten çıkaran kağıt toplayıcılar, 12 saate varan mesailerinin ardından 35-40 lira kazanıyor.

Tüm hayatlarını çöplüklerde geri dönüşüm malzemelerini toplayarak geçiren insanlar 30-40 TL kazanç için bu eziyete katlanıyorlar. Üzerine de kazandıkları paranın yarısını çöp sahibine (şıha) veriyorlar. Hayatlarını metropollerin atıklarını toplamakla kazanan 'katı atık' işçileri yaşadıklarını anlattı.


MESELEYE EMEK EKSENLİ BAKMAK GEREKİR
Katı atık işçisi Ahmet Çelikok, bütün bu olaylar karşısında emekçi olarak seslendiği katı atık işçilerinin sigortalı çalıştırılmasını ve yeşil kartlı olmasını isterken; belediyelerin atık kâğıt işçilerine belli bir ücret verilmesini talep ediyor. Tahsin Karaman ise “Zabıta da bize karışmasın, ne Büyükşehir ne de Çankaya. Onlar rant peşinde oysa bizim amacımız ekmeğimizi kazanmak, ailelerimize bakmak” şeklinde ifade ediyor talebini. Katı atık toplayıcılığını sektörel mesele olarak algılamamak gerektiğine dikkat çeken dernek yöneticisi Ali Mendillioğlu, “Tüzüğümüzde sivil toplum kelimesine atıfta bulunan bütün kelimeleri çıkardık ve 'emek eksenli örgütlerle güç birliği yapar' maddesini yerleştirdik; çünkü meseleye emek eksenli bakmak gerekir.”

BAŞKA ÇAREMİZ YOK

Günümüzde kağıt toplayıcıları arasında en fazla dikkati çocuklar çekiyor. Çocukların kağıt toplayarak aile ekonomisine katkı sağladığı Samsun'da zaman zaman artan aşırı sıcaklığa rağmen kilometrelerce yürüyerek çöpten atık kağıt toplayıp ekmeğini kazanıyorlar. Bu çocuklardan Yasin Akyel “Ekmek parası için çöpten kağıt topluyoruz. Çünkü, okul ekmek parası vermiyor. Kağıt toplayarak ailemizi geçindirmeye çalışıyoruz. Çünkü başka çaremiz yok” dedi.

KAĞIT İŞÇİLERİNE SAHİP ÇIKSINLAR

''Artık sokaklarda toplanacak atık bulamadıklarını'' söyleyen Akif Kırca ise ''Devletimizin sokaklarda çalışan atık kağıt işçilerine sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü, artık evimize ekmek götüremiyoruz. Çocuklarımızı okutamıyoruz. Çöplere atılan atıklarla bizler çocuklarımızı okutup evimize ekmek götürüyorduk.''dedi.


ESNAFLAR MEMNUN

Kağıt toplayıcılarından en çok memnun olanda esnaflar.
Sokakta ve işyerlerinden atık kâğıtların toplanması işlemini yapan ailelerin yadırganmadığını belirten bazı esnaflar, "Onlar için bir ekmek kapısı belki ama bizim içinse iş yerimizin önünün temizlenmesi anlamına geliyor. Çoğu esnaf arkadaşta kâğıt ve karton toplayıcıların telefonları var. Kartonlar biriktiğinde telefon ediyoruz gelip alıyorlar." dedi.


Zelfi VURAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.