Çözüm getirilsin

Çözüm getirilsin
Türkiye Eczacılar Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki ilaç alım protokolü 31 Aralık itibariyle sona erdi.

Protokolün sonlanmasıyla birlikte ilaç alımları da Şubat ayından itibaren son bulacak. Bu tarihten sonra 'Sigortalılar para ödeyerek mi eczanelerden ilaç alacaklar?' sorusu vatandaşların kafasında cevap beklerken Denge Gazetesi olarak bu konuya duyarlılık göstererek sokaktaki halkın görüşlerini aldık.


BİZLER NE OLACAĞIZ?
Hükümetin, ilaç protokolünün eczacılar tarafından feshedilmesinden sonra halkı bilinçlendirmek amacıyla bir açıklama yapmamasının toplumda moral bozukluğuna yol açtığını belirten emekli öğretmen Nazım Yücel, “Bizler ilaçlarımızı nasıl alacağız?” sorusunu sordu. Hükümetin bu konuda acil kararlar alıp halkı bilinçlendirmesi gerektiğini belirten Yücel, “Çünkü çok hassas bir konu üzerinde duruyoruz. Bu konu ciddi anlamda ülkemizi derinden etkileyebilir. Bu konuda hükümetin çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu alınan kararla bir çok sigortalı mağdur olacak” dedi.

UYGULAMALAR YANLIŞ
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) son uygulamasını beğenmediğini ifade eden esnaf Mehmet Toy, vatandaşların son uygulama ile zorla özel hastanelere yönlendirildiğini ileri sürdü. Uygulamayı yanlış bulduğunu belirten Toy, “İnsanları zorla hastanelere yönlendirip 11 TL hastaneye, 11 TL de eczaneye ödeme yaptırıyorlar. Bu durumda eczanelerden parayla ilac aldığımızı düşünemiyorum çünkü ilaç alamayan insanlarımız var, bu yüzden eğer böyle bir uygulamaya geçilirse halkın tepkisi çok olur” diye konuştu.

SÖYLENTİDEN İBARET
Düzene oturmuş bir sistemin bu tür uygulamalar ile daha büyük sorunlara yol açacağına inandığını ifade eden serbest meslek sahibi Metin Ceylan, ilaçların parayla satın alınacağının bir söylentiden ibaret olduğunu söyledi. Vatandaşın geçinmekte zorluk çektiğine dikkat çeken Ceylan, “İlaçları sağlık karnemizle alıyoruz. Bu sistemin gayet iyi olduğunu düşünüyorum. İlaçların parayla satın alınması, maddi durumu iyi olmayan halkın omuzlarına daha ağır yükler getirecektir” şeklinde konuştu.

ECZACILARIN KARARI
DOĞRU DEĞİL
Ali Rıza Bayraktar Emekli öğretmen
Emekli öğretmen Ali Rıza Bayraktar, eczacıların bu şekilde bir karar almasını doğru bulmadığını belirterek, bir çok vatandaşın mağdur olacağını söyledi. Eczacılar Odası'nın ilaç alımlarının feshine yönelik aldığı kararı doğru bulmadığı belirten Bayraktar, “Eczacılar Odası
bu kararı alınmasındaki en büyük etken tamamen rant peşinde olmasından kaynaklanmaktadır. Eczacılar hakları yararına hareket ettiklerini düşünüyorum ve bir an önce medyadan takip ettiğimiz üzücü haberlerin çıkmamasını istiyoruz" dedi.

YOKSUL İNSANLAR NE YAPACAK?
Sağlık hizmetlerinden yararlanmanın her vatandaşın hakkı olduğuna dikkat çeken serbest meslek sahibi Emre Cenikli, yoksul insanların ilaçları almakta zorlanacağını dile getirdi. Bu konuda hükümetin halkı aydınlatması gerektiğini ifade eden Cenikli, “Bu konuda hükümetin muhakkak bir çözüm bulunması lazım. Eczacı odaları birliği rant sağlamak için mi böyle bir konuya baş vuruyor? Türkiye de bundan daha güncel konular varken bu konularla gündemi değiştirmeye gerek yoktur” diye konuştu.

SİGORTALI MAĞDUR OLACAK
Bir giyim mağazasında müdür yardımcısı olarak görev yaptığını belirten 28 yaşındaki Sami Gılcan, sigortalı çalışan sayısının çok olduğunu vurgulayarak, bir çok sigortalının bu uygulama ile mağdur duruma düşeceğinin altını çizdi. Konuya acil çözüm getirilmesini istediklerini belirten Gılcan, şunları söyledi; “Sigortalı çalışan bir insan neden ve nasıl mağdur duruma düşer yada düşürülmeye çalışılır ben bunu anlamıyorum. Eczacı Odalarının da bu tür gereksiz konulara başvurmasını kınıyorum. Bütün eczacılar neyin ne olduğunu bilen okumuş insanlar neden Filistin'e ilaç yardımı yapacakları yerde Türkiye'nin bu tür konularla gündemini meşgul ediyorlar? Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda tamamen haklıdır.”