Daha etkili ağrı kesicilerin yolu açıldı
Cambridge Üniversitesi Farmakoloji bölümünden Peter McNaughton'ın başkanlığındaki Cambridge Üniversitesi'nden bilimadamları, Science dergisinin bugünkü sayısında yayımladıkları araştırmada, buldukları HCN2 adlı genin nöropatik ağrıların geçirilmesinde önemli rol oynayabileceğini vurguladı.
Bilimadamları dergide yayımladıkları yazıda, sinirlerde meydana gelen tahribatla ilişkili olarak ortaya çıkan ve mevcut ağrı kesicilerle kontrol edilmesi oldukça zor olan nöropatik ağrıların, yeni bulunan gen tarafından üretilen bir proteini engelleyebilecek ilaçlarla ortadan kaldırılmasının mümkün olabileceğini belirtti.
Ağrıya duyarlı sinir uçlarında bulunan HCN2 adlı genin varlığının yıllardan beri bilinmesine karşın, ağrıyı denetlemedeki rolünün şimdiye kadar anlaşılmadığını anlatan araştırmacılar, yeni bulunan genin kalpteki elektriksel faaliyeti düzenleyen HCN4 geniyle ile ilişkisini gözönüne alarak, HCN2 geninin acıya duyarlı sinirlerdeki elektriksel faaliyeti düzenlemede benzer bir işlevi olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını kaydetti.
Yayımladıkları çalışmada, araştırmacılar önce HCN2 geninin alındığı ağrıya duyarlı sinirlerdeki değişiklikleri saptamak amacıyla genden arındırılmış sinirlere laboratuvar ortamında elektriksel uyarılar verdi.
Daha sonra deneylerini genetik değişime uğratılmış farelerin üzerinde sürdüren araştırmacılar, farelerin, verilen değişik seviyelerdeki elektriksel ağrı uyarılarına verdikleri tepkiler üzerinde yaptıkları ölçümlemelerle HCN2 geninin silinmesiyle nöropatik ağrının engellendiğini gözlemledi.
Konuya ilişkin yayımladığı açıklamada, HCN2 geninin, kazara elin kesilmesi veya dilin ısırılması gibi nedenlerle ortaya çıkan akut ağrılar üzerinde hiçbir etkisinin bulunmadığını saptadıklarını anlatan McNaughton, genin vücut için yararlı sinyaller olarak kabul edilen bu tipteki ağrılar üzerinde etkisinin olmamasının önemli olduğuna dikkati çekti.
McNaughton yaptığı açıklamada, ''Bu genin ortadan kaldırılması veya farmakolojik olarak engellenmesinin, akut ağrılar üzerinde hiçbir etkisi olmaksızın sadece nöropatik ağrıyı ortadan kaldırması, HCN2 geni hakkındaki çalışmamızın en heyecan verici yanını oluşturuyor. Normal ağrı hissinin kaybolmaması kaza sonucu meydana çıkabilecek hasardan kaçınmak için önem taşıyor. Bu bakımdan bu bulgumuz klinik açıdan çok değerli'' ifadesini kullandı.
Sert cisimlerin batması sonucu ortaya çıkan yaralanmalar, yanmalar, aşırı soğuk, kırıklar, artrit vb. nedenlerde ortaya çıkan enflamatuvar ağrılardan ayrı olarak sınıflandırılan nöropatik ağrılar özellikle diyabetli hastalar, zona hastalığı geçiren kişilerle, kemoterapi gören kanser hastalarında görülüyor.
Araştırmalar, kronik ağrı çeken insanlardan yüzde 22'sinin bunalıma girdiği ve yüzde 25'inin işlerini kaybettiklerini gösteriyor.
Ağrının toplumsal etkileri üzerine araştırmalar yürüten ''Pain in Europe'' adlı tarafından yaptırılan 2002-2003 yıllarını kapsayan bir anket Avrupa'da yaşayan her 5 kişiden birinin kronik ağrıdan etkilendiğini ortaya koydu.
Dünyada büyük sağlık harcamalarına yol açan ağrı tedavisinin yıllık maliyetinin, Avrupa'da 200 milyar Avroyu (yaklaşık 494,2 milyar TL), ABD'de ise 150 milyar doları (yaklaşık 264,6 milyar TL) bulduğu sanılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.