Damar tıkanıklığı yapabilir
Fakat ülkemizde özellikle de bayramlarda, pek çoğumuz 'bir gün kuralları çiğnesem ne olur ki' deyip aşırı yemek yeyip vücudumuza yükleniyoruz. Bir defadan birşey olmaz mantığıyla yaptığımız yanlışlar, kalbimize ağır faturalar çıkarabiliyor.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, Normalde yediğimizden daha fazla miktarda ve üst üste yemek, göğüste baskı, sıkışma, nefes alamama, tıkanma hissi, anormal çarpıntılar, fenalık hissi veya mideden göğüs bölgesine veya boğaza doğru gelen yanma gibi sorunlar yaratır. Bunlar da çok önemli kalp hastalıklarının, kalp damarlarındaki ciddi tıkanmaların habercisi olabilir uyarısında bulundu.
Çok ve aşırı yemek yemenin, fiziksel olarak da kendini zorlamanın kalp için önemli riskler yaratacağını belirten Prof. Dr. Sinan Dağdelen, en çok risk altında bulunan kişileri şöyle sıraladı:
-Kalp hastaları
-Diyabetliler
-Hipertansiyon hastaları
-Sigara kullananlar
-Kilo fazlası olanlar
-Kolesterolü yüksek kişiler
-Ailesinde birinci derece yakınlarında erken kalp damar hastalığı tespit edilenler
BENİM HİÇBİR HASTALIĞIM YOK DEMEYİN
En sık yapılan yanlışlardan birinin de 'benim hiçbir kalp rahatsızlığım yoktu ki' diye düşünerek şikayetleri geçiştirmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sinan Dağdelen, Ben bir madensuyu içerim birşeyciğim kalmaz, çok yedim ondan rahatsız oldum şeklindeki ifadelerle ortaya çıkan sıkıntıların önemsenmediğini vurguluyor. Kurban Bayramı'nda risk taşıyan kişilerin yanısıra, henüz herhangi bir sağlık sorunu teşhisi konulmayan kişilerin de çok dikkatli olmalarını ifade eden Prof. Dr. Sinan Dağdelen, Kurban Bayramı'nda kalp sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu:
- Öncelikle bayramda sağlıklı kurban kesimi ve etin temiz ve hijenik şartlarda bulundurulduğundan emin olun.
- Yemek yeme alışkanlıklarımızı bayramda çok fazla değiştirmeyin ve aşırıya kaçmayın.
- Et yemeklerinin üzerine hamurlu ve şerbetli tatlılar yemeyin. Çünkü tüm bunları yaptıktan sadece birkaç saat sonra, ciddi bir mide, bağırsak ve yemek borusunda yanma şikayeti yaşayabilirsiniz.
- Her zaman ölçülü ve az yemek, sık yemek en sağlıklı olandır. Unutulmamalıdır ki halk arasında güzel ve bol yemek karşısında midemiz bayram etsin ifadesi, aslında mide için tam bir eziyet olacaktır.
- Sindiriminin kolay ve yağ oranının hafif olması bakımından etlerin fırın ızgara veya haşlama şeklinde tüketilmesi en kolay ve sağlıklı olanıdır.
- Yağda ızgara, kızartma veya mangal kömüründe tütsülenmiş et tüketimi, gerek kalp damar hastalıkları ve gerekse mide bağırsak kanserleri riski açısından önemlidir. Etlerin yüksek ısıda iyi pişirilmesi gerek sindirimi ve gerekse olası mikrobik ve parazitlerin dışlanması bakımından önemlidir. HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.