Damla'ya karşılık 5 yıl

Damla'ya karşılık 5 yıl
Samsun'un Tekkeköy ilçesinde, 8 yaşındaki Damla Karadağ'ın düğünde ateş açılması sonucu ölümüyle ilgili yargılanan 19 yaşındaki Harun Kılıç'a 5 yıl hapis cezası verildi.

Bir canın bedeli sadece 5 yıl mı?
Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, yaklaşık 1 yıl önce Dayleyik Mahallesi'nde babaannesinin yanına gelen, düğünde ateş açılması sonucu başına mermi isabet eden Damla Karadağ'ın (8) ölümüne neden olduğu ileri sürülen, tabancanın sahibi tutuksuz sanık muhtar Şakir Kılıç (47) ve silahı kullandığı iddiasıyla tutuklu bulunan yeğeni Harun Kılıç (19) ile Damla'nın annesi Aytül Karadağ ve babası Arif Karadağ ile tarafların avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Damla'nın annesi Aytül Karadağ, cezanın az olması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını belirterek, ''Bir kişi eline silah alırsa sonuçlarına katlanmalıdır. Bunun için en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum'' dedi.

Baba Arif Karadağ ise ''Sanıklarla hiçbir sorunumuz yok. Amacımız suçun ortadan kaldırılmasıyla ilgili mücadele etmek. Adaletin yerine getirilmesini istiyorum. Damla'nın ölmesinin ardından hala düğünlerde, bayramlarda silahla kutlamalar oluyor. Bunların ortadan kaldırılmasını, başka canların yanmamasını istiyoruz'' diye konuştu.
Karadağ ailesinin avukatı Suat Uzun da asıl zanlının muhtar Şakir Kılıç olduğunu iddia ederek, ''İki yalancı şahitle huzurdaki tutuklu sanık Harun Kılıç suçu üstlenmiştir. Gerçek zanlı huzurdaki muhtar Şakir Kılıç'tır. Şakir Kılıç hala belinde iki tabancayla elini kolunu sallayarak gezmektedir. Savcı ve hakimlerin daha adil karar vermesi için bu araştırılmalıdır. Adaletin gerçekleşmesi için Harun Kılıç'ın beraat etmesi, Şakir Kılıç'ın cezalandırılması gerekir.''

Sanıklardan Harun Kılıç'ın avukatı, olayın basit taksirle işlendiğini, verilecek cezanın en alt sınırdan olmasını, bunun da para cezasına çevrilip ertelenmesini talep ettiklerini belirtti.

Şakir Kılıç'ın avukatı Tuncanur Engin de müvekkilinin beraatini talep etti.Duruşmada son olarak söz alan Harun Kılıç, kimsenin suçunu üstlenmediğini söyleyerek, ''Olayda hiçbir kastım olmamıştır. Cezam neyse çekerim. Olaydan çok üzgünüm'' diye konuştu.

Diğer sanık Şakir Kılıç da kendisinin kız çocuğunun ölümüne neden olan silahı kullanmadığını savunarak, beraatini istedi. Mahkeme heyeti, sanıklardan Harun Kılıç'ı ''bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme'' suçundan 5 yıl hapse mahkum etti.

Sanık Şakir Kılıç'ın düğünde başka bir tabancayla havaya ateş ettiği için ''genel güvenliği tehlikeye sokma'' suçundan 2 yıl 1 ay hapsine, Damla Karadağ'ın ölümüyle ilgili açılan davadan ise beraatine karar verildi. Heyet, Şakir Kılıç'ın, aldığı ceza nedeniyle tutuklanmasını kararlaştırdı.

DAMLA'NIN AİLESİ İSYAN ETTİ


Çocuk Hakları Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği (Gündem Çocuk) üyeleri de duruşmaya katılarak aileye destek verdi.

Duruşma çıkışında açıklama yapan Damla Karadağ'ın babası Arif Karadağ, verilen cezanın az olduğunu söyleyerek,''Silahla adam öldürmenin cezası Türkiye'de 2 yıl. İnsanlar artık çok rahat havaya ateş edebilirler. Silah kullanarak insan öldürmek Türk adaletine göre 2 yılla cezalandırıldı. Bizim vicdanımızı sızlatıyor. Açıkça belirttim, bu konuyla ilgili bütün hakları kullanacağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurarak bu sebepsiz ölümlerin artık Türkiye'de yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız.''dedi.

Anne Aytül Karadağ ise ''Muhtarın tutuklanması isabetli bir karardı. Baştan beri söylediğimiz kamu görevlisi böyle sorumsuz bir hareket yaptı. Ama bu cezanın caydırıcılığı az. 30 yıl da verseler Damla'mız geri dönmeyecek, bunu kabullendik maalesef. Ama bundan sonra suç işlenmemesi adına bunun için mücadelemiz devam edecek, bu suçu işleyenlerin çocukları, yakınları adına devam edecek.''diye konuştu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.