Darbe Anayasası mı, Demokratik Anayasa mı?
Programına STK ziyaretiyle başlayan Demircan, ASKON (anadolu Aslanları İşadamlar Derneği) üyeleriyle kahvaltılı programda bir araya gelerek katılımcılara hitap etti.
'Başkanlık sistemi gelince Türkiye eyaletlere mi bölünecek.' şeklindeki bir soru üzerine Demircan, "Devletlerin eyalet mi yoksa üniter mi olacağı sistemle yani Başkanlık, Yarı Başkanlık ya da Parlamenter yönetim biçimiyle ilgili olmayıp tamamen kuruluş esaslarıyla ilgilidir. Eğer devlet, kuruluşu aşamasında birden çok devletin bir araya gelmesiyle kurulmuşsa, orada Eyalete dayalı yönetim şekli oluşur. Sistem burada Parlamenter de olabilir, Başkanlık da olabilir. Örneğin ABD başkanlık sistemiyle yönetilirken, Federal Almanya Parlamenter sistemle yönetilir. Bu iki devlet de Eyaletlerden oluşur. Türkiye ise 1923 yılında tek devlet olarak kurulduğu için yönetim biçiimi Parlamanter sistem de olsa, yarı başkanlık veya başkanlık da olsa tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak prensibiyle yoluna devam edecektir. Bunun aksini iddia edenler ya cehaletten böyle konuşmakta ya da kasdî olarak karşı propaganda yapmaktadır." açıklamasında bulundu.
Demircan devamında, "Bir diğer husus da başkanlık sistemi diktatörlük getirir iddiasıdır ki, bu da ya cehalet ya da kasıt ile iddia edilebilir. Başkanlık sistemi denetlemenin en etkin olduğu sistem olup burada kuvvetler ayrımı esastır. Asıl diktatörlük, darbecilerin kurduğu mevcut sisteme ve onların anayasasına sahip çıkmaktır. AK Parti olarak bizler İnsan hakları ve hukukun egemenliğine dayalı, gerçek manada kuvvetler ayrılığı ilkesini benimsemiş demokratik, laik, sosyal hukuk devletine hayatiyet verecek bir Anayasa vaad ediyor ve onun için çalışıyoruz. Darbeciler ise, eski Anayasayı savunmaya devam ediyorlar. Aramızdaki fark burada." şeklinde sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.