Darbecilerle hesaplaşma okullardan başlıyor

Darbecilerle hesaplaşma okullardan başlıyor
Eğitim-Sen'den Çarşamba Kenan Evren İlköğretim Okulu için girişim...

Hükümetin "sivilleşme" hareketi, ülkedeki sivil toplum kuruluşlarını da hareket geçirdi. Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanlığı, 12 Eylül Darbesi'nin mimarı Kenan Evren'in isminin okullardan çıkarılması için girişim başlattı. Şube Başkanı Kenan Gülçiçek, "Darbecilerle hesaplaşmalıyız. İlk önce ise Evren'in ismini eğitim kurumlarımızdan sökmeliyiz" dedi.
AK Parti Hükümeti'nin demokratik açılım ile başlattığı ve sivil Anayasa girişimleri ile devam ettirdiği "sivilleşme" harekatı tüm alanlarda yansımasını bulmaya başladı. Darbe sonrasında tartışmaya dahi açılamayan bir çok konu, hükümetin son dönemdeki politikaları ile gündeme gelmeye başladı. Özellikle 12 Eylül Darbesi'nin mimarları ile ilgili girişimlerin önü açılırken, darbe mimarı Kenan Evren'in ismi caddelerden, okullardan, parklardan çıkartılmaya başlandı.
BİR SES DE SAMSUN'DAN
Siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kurumları darbenin "tortusu" sayılan şeyleri ülke gündemine sokarken, özellikle de darbecilerin yargılanmasının önünü açacak girişimlerin sayısını arttırdı. Anayasal değişiklikler başta olmak üzere toplumsal muhalefetin de ilgisi bu noktaya çekilmeye başlanırken, bir ses de Samsun'dan geldi.

EĞİTİM-SEN'DEN "İSİM" GİRİŞİMİ
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Samsun Şubesi, Çarşamba'da bulunan Kenan Evren İlköğretim Okulu'nun isminin değiştirilmesi için girişim başlattı. Daha önceki yıllarda da buna benzer girişimleri bulunan Eğitim-Sen temsilcileri, son dönemdeki gelişmelerin de etkisiyle okulun adının değiştirilmesi için yasal girişimlerini hızlandırdı.
GÜLÇİÇEK: DARBECİLERLE HESAPLAŞMALIYIZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Kenan Gülçiçek, darbe ile hesaplaşmanın sadece okul isimlerinin değiştirilerek olamayacağını, bununla ilgili Anayasal engellerin de ortadan kaldırılarak darbecilerin yargılanması gerektiğini söyledi. Gülçiçek, yaptıkları başvurunun ardından okulun adının en kısa zamanda değiştirilmesi için gerekli girişlerin yapılması gerektiğini savundu. Gülçiçek, sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.
OKULUN İSMİ "HASAN ALİ YÜCEL" OLSUN
Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Kenan Gülçiçek, 12 Eylül 1980 darbesinin sorumlularının yargılanması gerektiğini belirterek, darbe sonrası yaratılan ürünlerin de ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Gülçiçek, "Çarşamba'da darbenin sorumlusu olan Kenan Evren'in ismini taşıyan okulun ismi Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu olarak değiştirilsin" dedi. 12 Eylül ile hesaplaşmanın her türden gericiliğe, ırkçılığa ve emperyalizme karşı eşitliğin, özgürlüğün, barış ve kardeşlik düşüncelerinin toplumda yaygınlaştırılmasından geçtiğini vurgulayan Gülçiçek, bu istekler doğrultusunda Çarşamba ilçesindeki Kenan Evren İlköğretim Okulu'na Cumhuriyet tarihinin ilk Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel'in isminin verilmesi gerektiğini kaydetti.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NE BAŞVURDUK
Samsun'un Çarşamba İlçesindeki Kenan Evren İlköğretim Okulu'nun isminin Cumhuriyet tarihinin ilk Milli Eğitim Bakanlarından, eğitim-öğretim adına büyük hizmetleri olan Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu olarak değiştirilmesini Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü'nden talep ettiklerini hatırlatan Gülçiçek, "Konu ile ilgili başvurumuzu Samsun Milli Eğitim Müdürü'ne yazılı olarak yaptık. Umarım talebimizin bize dönüşü olumlu olur. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu konuda duyarlı olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
DARBENİN ACILARINI HİSSEDİYORUZ
12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen acılarının hala hissedildiğini belirten Gülçiçek, "Darbelere ve darbe düzenine karşı çıkmak için ilk önce yapılması gereken, yapılan darbelerin sorgulanması ve darbecilerin yargılanmasından geçmektedir. Anayasa'nın geçici 15. maddesi kaldırılarak Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanmasının önünün açılması gerekmektedir. Eğer AKP hükümeti darbeye ve darbecilere karşı samimi ise, diğer demokratik ülkelerde olduğu gibi bir an önce Anayasa'nın geçici 15. maddesi kaldırılmalıdır. Bunun için mecliste çoğunluğu ve diğer muhalefet partilerinin desteği de vardır" dedi.
ÖLDÜRÜLENLER AZIMSANAMAZ
12 Eylül'den itibaren ülkemizde 1.683.000 kişinin fişlendiğini, 650.000 kişinin göz altına alındığını, göz altına alınanların hepsinin işkenceden geçirildiğini, 171 kişinin işkencede, 144 kişinin kuşkulu bir şekilde, 14 kişinin açlık grevinde, 16 kişinin kaçmaya çalışırken vurularak öldürüldüğünü hatırlatan Gülçiçek, "24 Ocak 1980'de alınan ekonomik kararlar acımasızca uygulanmış ve ülkemiz hızla yoksullaştırılmıştır. 12 Eylül sonuçlarını uzatmak mümkündür. Başka ülkelerde darbeciler yargılanırken ne yazık ki ülkemizde, darbecilere üniversitelerce fahri doktora ünvanları, eğitim kurumlarına ise adları verilmektedir. Bu durum ülkemiz adına onur kırıcıdır" şeklinde konuştu.
Miraç ÖZTÜRK - Berat Doğan ÖZKABADAYI